מתכון להצלחה: דואגים לתלמידים הרעבים

מתכון להצלחה: דואגים לתלמידים הרעבים

מקדמים השקעה ממשלתית בארוחות לנוער בסיכון בחינוך העל יסודי

הרחק מעין הציבור מתמודדים כ-60,000 תלמידים ותלמידות בחטיבות הביניים ובתיכונים עם רעב יומיומי, שאינו מאפשר להם להתרכז בלימודיהם. בחינוך היסודי מופעלות תוכניות הזנה בפריפריה החברתית והגיאוגרפית, שנותנות מענה לתלמידים עד כיתה ו׳, אך בחטיבות הביניים ובתיכונים אין כל פתרון מערכתי לתופעה הקשה.

בעקבות עבודתנו, הממשלה החלה באוקטובר 2024 לספק ארוחות בכל בתי הספר לנוער בסיכון. ממשיכים לדאוג לנוער בסיכון בכלל מסגרות הלימוד!

שתפו:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

אתם הכוח שלנו לשנות!

יחד נציל את התלמידים והתלמידות מנשירה מהלימודים

12.9.24 | משרד החינוך נענה לבקשתנו המתמשכת ובימים הקרובים יחלו להגיש ארוחות חמות בכל בתי הספר לנוער בסיכון!

לאחר יותר מארבע שנים של מאמצים עם הממשלה לקדם תוכנית הזנה למאות בתי ספר לנוער בסיכון, יחד עם שותפינו בפורום ״מתכון להצלחה״, אנו מברכים על כך שמשרד החינוך החליט לספק ארוחות צהריים חמות ל-17,000 תלמידים בבתי הספר אלו.

אנחנו מודים לכל הגורמים שקידמו את המהלך ובראשם: שר החינוך, יואב קיש, יו"ר ועדת החינוך, יוסף טייב, אינה זלצמן, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, חיים מויאל, מנהל האגף לחינוך ילדים ונוער במצבי סיכון במשרד החינוך, ואסיף קזולה, ראש מטה שר החינוך.

מהיום אלפי תלמידים יממשו את זכותם הבסיסית לביטחון תזונתי, שנשללה מהם עד כה. ארוחות הצהריים הן חבל הצלה לנוער בסיכון. הן חיוניות להתמדתם ולהצלחתם בלימודים, להתפתחותם התקינה ולבריאותם.

מדובר בתיקון היסטורי שיקדם שוויון הזדמנויות ויאפשר לכל התלמידים לממש את הפוטנציאל שלהם ולבנות לעצמם עתיד טוב יותר.

"לראשונה, 17,000 נערים ונערות בסיכון יקבלו ארוחות חמות בבתי הספר. מדובר בבשורה היסטורית, ומהיום התלמידים יקבלו ארוחה חמה שתדאג לביטחון התזונתי שלהם. בשורה זו תשפיע על ההתפתחות והצמיחה שלהם באופן משמעותי. תנועת ש״ס בראשות הרב אריה דרעי שמה לה למטרה לתמוך באוכלוסיות המוחלשות על מנת שיוכלו לחיות בכבוד, היום עשינו עוד צעד למען אותם משפחות. אני רוצה להודות לשר החינוך יואב קיש, שיחד עם השר חיים ביטון, הבינו את גודל חשיבות העניין, לעמותת 121 יחד עם יקותיאל משי, שדחפו אותנו לנושא." (15.9.24)

ח"כ יוסי טייב | יו״ר ועדת החינוך התרבות והספורט בכנסת

"ברצוני לברך על ההישג המדהים והחשוב של קידום תוכנית הזנה למאות בתי ספר לנוער בסיכון. החלטה זו, עתידה לסייע לכ-17 אלף תלמידים ותלמידות. בכך, תמומש זכותם הבסיסית של אותם נערים ונערות לביטחון תזונתי. ארוחות אלו חיוניות להתפתחותם הנפשית והפיזיולוגית התקינה, למימוש הפוטנציאל הגלום בבני ובנות הנוער ולקידום שוויון הזדמנויות בקרבם. תודה מיוחדת לעמותת 121 - מנוע לשינוי חברתי, שהתמידו וקידמו את המהלך." (22.9.24)

פרופ' רוני סטריאר | יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי

הפגיעה בעתיד הילדים

מנהלי בתי הספר שהגיעו אלינו ב-2019 כדי לספר על הצורך האקוטי בארוחות לתלמידים סיפרו כי הרעב מוביל תלמידים לבעיות התנהגות, היעדרויות, איחורים, ואף נשירה מבתי הספר. 

ההשלכות של חוסר ביטחון תזונתי הן ארוכות טווח: התפתחותם הפיסית והנפשית של ילדים ובני נוער הסובלים מרעב ניזוקה באופן בלתי הפיך, והפגיעה בלימודיהם מלווה אותם לאורך חייהם הבוגרים ומקשה עליהם להשתלב בחברה ובעולם העבודה.

במקרים רבים נשירה מבית הספר עשויה להוביל להידרדרות לשוליים החברתיים ולעבריינות, ויש לכך השלכות מרחיקות לכת על החברה והכלכלה. כך למשל, עלות הטיפול בתלמידים שנושרים או נעדרים מהמסגרת, גבוהה משמעותית מעלות חינוכם בבית הספר. בטווח הארוך, עשויות להיות לכך השלכות ברמת מערכות אכיפת החוק, השיקום, הרווחה והבריאות.

בתי הספר, רשתות החינוך והרשויות המקומיות מתקשים לספק מענה לבעיה לאומית זו. חטיבות ביניים ותיכונים מעטים מצליחים לגייס תרומות מארגונים וולונטריים להזנת התלמידים, אך בדרך כלל המענה אינו מלא ואינו קבוע.

הזדמנות שנייה ואחרונה

במחקר שטח שערכנו, גילינו כי הבעיה באה לידי ביטוי באופן הקשה ביותר בבתי הספר העל-יסודיים לנוער בסיכון, המכונים גם "בתי ספר להזדמנות שנייה״. ב-214 בתי ספר אלה, הפרוסים ברחבי הארץ, לומדים כיום כ-30,000 תלמידים ותלמידות שנשרו ממסגרות אחרות, אשר לא הצליחו לתת מענה הולם לצרכיהם.

תוכנית הזנה ממשלתית לבתי הספר הללו היתה הדחופה ביותר, כיוון שרוב התלמידים במסגרות אלה אינם זוכים לתזונה מאוזנת או מספיקה בביתם ולא מביאים איתם אוכל לבית הספר. היעדר תזונה ראויה אינו מאפשר להם הזדמנות אמיתית ללמידה, וההערכה היא שאלה מהם שנושרים מבתי הספר כבר לא יחזרו לספסל הלימודים.

בשאר 1,600 בתי הספר העל-יסודיים צורכי ההזנה הדחופים משתנים באופן משמעותי בין מוסד למוסד. על פי ראיונות ונתונים שאספנו  מבתי ספר ורשתות חינוך, בחלקם מספר התלמידים הרעבים הוא מזערי, ברמה של אחוזים בודדים מכלל התלמידים, ואילו בבתי ספר אחרים מדובר במספר משמעותי, ואפילו ברוב התלמידים.

פתרון לבעיית חוסר הביטחון התזונתי בחינוך העל-יסודי ישרת מספר צרכים:

  1. יבטיח את בריאות התלמידים ואת התפתחותם התקינה, גופנית ונפשית.
  2. יבטיח לתלמידים הזדמנות אמיתית להצליח בלימודיהם.
  3. יאפשר לתלמידים הצלחה כבוגרים וימנע הידרדרות מתמשכת שלהם.
  4. יחסוך עלויות משמעותיות למדינה – כאמור, עלות הטיפול בתלמידים שנושרים או נעדרים מהמסגרת גבוהה משמעותית מעלות חינוכם בבית הספר. מבקר המדינה העריך כי העלות לנער/ה בסיכון השוהים במעון או פנימייה ממשלתיים עומדת על 444 אלף שקלים לשנה, בעוד תוכנית ההזנה לנוער בסיכון שאנו מציעים תעלה כ-2,000 שקלים לשנה לתלמיד.

איך אנחנו מובילים את השינוי?

בשנת 2020 הקמנו את שותפות ״מתכון להצלחה – הפורום לקידום הזנה בחינוך״, שבה חברים רשתות חינוך, ארגונים חברתיים וארגוני הורים, לשם קידום תוכנית ממשלתית שתתקצב ארוחות בוקר וצוהריים לתלמידים הסובלים מחוסר ביטחון תזונתי.

לאחר מחקר מקיף שערכנו לבחינת היקפי הבעיה ומיפוי הצרכים, גיבשנו יחד הצעה מפורטת לפתרון מערכתי שיוביל לכך שבמערכת החינוך בישראל לא יהיו תלמידים רעבים. מטרתנו היא לשכנע את הממשלה להשקיע את המשאבים הנדרשים לתוכנית הזנה ייעודית לבתי הספר לנוער בסיכון, מאחר שבהם הצורך והדחיפות הם אקוטיים ביותר.

על בסיס הראיונות שערכנו והנתונים שאספנו מבתי ספר ורשתות ברחבי הארץ, הערכנו שכ-16,000 תלמידים יזדקקו לארוחות קלות ועוד כ-9,000 יזדקקו לארוחות חמות (להערכתנו, כ-5,000 תלמידים זקוקים לשתיהן).

העלות הכוללת לארוחות אלה בבתי הספר של ״הזדמנות שניה״ מוערכת בכ-40 מיליון שקלים בשנה. השקעה זו תאפשר לתלמידים להשלים את לימודיהם ותמנע את נשירתם ממערכת החינוך, על כל המשתמע מכך להמשך חייהם.

בנוסף, אנו פועלים כדי לשכנע את משרד החינוך לבצע מחקר עומק על היקף הצרכים בשאר בתי הספר העל-יסודיים ועל הדרכים האפשריות לספק להם מענה. מחקר כזה יכול להביא לפיתוח מנגנון שיקצה מימון הזנה לתלמידים הסובלים מחוסר בטחון תזונתי בהתאם לפרמטרים כמו: כמות התלמידים, מדד הטיפוח הבית-ספרי ושעות הלימוד.

המחקר גם יכול לבדוק את מידת זמינותן של תשתיות קיימות לצורך יישום התוכנית, כמו קפיטריות בבית הספר, ואת ההיתכנות של פתרון מסוג זה, או פתרונות אפשריים אחרים, כגון הצלת מזון, בבתי ספר שבהם רק מיעוט מהתלמידים זקוק להזנה.

הישגים עד כה

לאחר גיבוש שותפות ״מתכון להצלחה״ וגיבוש הצעתנו לשינוי המדיניות הנדרש, הגשנו את ההצעה למשרד החינוך, לוועדה לזכויות הילד ולוועדת החינוך בכנסת, ובמקביל התחלנו לעבוד על קידומה עם הדרג המקצועי-ממשלתי והדרג הפוליטי.

קיימנו דיון בנושא בכנסת בדצמבר 2021, ושורה של פגישות עם מקבלי החלטות במשרדי החינוך והאוצר, וכן עם ראשי הועדות הרלבנטיות בכנסת. כמו כן, יזמנו שורה של פרסומים בתקשורת בנושא והצפנו את הצורך גם ברשתות החברתיות. 

באוקטובר 2022 הגענו להישג ראשון: הממשלה החליטה לאמץ את התוכנית, והחלה להפעילה בחינוך העל-יסודי בחברה הערבית בלבד, בעלות של חמישה מיליון שקלים בשנה. מהתוכנית נהנים מדי יום כ-5,000 נערים ונערות בסיכון.

המשכנו להציף את הצורך מהשטח בהרחבת התוכנית לכל הארץ למקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת וכן ברמה הציבורית, במטרה לשכנע את המדינה להשקיע את התקציב הנדרש כדי שאף נער ונערה לא יאלצו לוותר על לימודים בעקבות רעב.

חשוב לציין כי בעקבות מלחמת חרבות ברזל החריפה המצוקה בבתי הספר לנוער בסיכון, במיוחד בצפון ובדרום ובפריפריה החברתית והגאוגרפית. המשבר הכלכלי שנלווה למלחמה הביא נערים ונערות חדשים להתמודדות עם חוסר ביטחון תזונתי, ועל כן הצורך בארוחות הפך לרחב ואקוטי יותר.

מחקרי שטח, שיחות עם תלמידים, מנהלים ומורים, דיונים עם חברי השותפות, כתיבת ניירות מדיניות, השתתפות בעשרות ועדות בכנסת, קידום עשרות תחקירים וכתבות בתקשורת, ופעילות ברשתות החברתיות כדי להגדיל את הלחץ הציבורי – עשו את שלהם.

בספטמבר 2024 הגענו להישג שני: הממשלה החליטה להרחיב את התוכנית לכל בתי הספר לנוער בסיכון בכל הארץ! מדובר בתיקון היסטורי שיקדם שוויון הזדמנויות ויאפשר לכל התלמידים לממש את הפוטנציאל שלהם ולבנות לעצמם עתיד טוב יותר.

נמשיך לקדם תוכנית ארוחות לאומית כדי לשכנע את המדינה להשקיע את התקציב הנדרש כדי שאף נער ונערה לא יאלצו לשבת רעבים בכיתות.

דיונים ועדכונים

תוכן עדכוני פעילות

מניעים את משרד החינוך למענים נדרשים!

באנו הבוקר להגיד תודה גדולה לראש המטה של שר החינוך, אסיף קזולה, על ההתגייסות של שר החינוך ושלו, והקצאת התקציב לטובת ארוחות לתלמידים בבתי הספר לנוער בסיכון.

בימים אלו יוצאות הארוחות לדרך, ואנו שומעים מהשותפים הנרגשים במטה ״מתכון להצלחה״ כמה המהלך הזה משמעותי.

הארוחות יאפשרו לתלמידים להישאר בבתי הספר במקום לנשור, ולממש את זכותם הבסיסית ללמוד.

שיחתנו היום עסקה רבות גם בתמיכה של המדינה במחנכות לגילאי לידה עד שלוש, שזקוקות להכשרות ולהדרכות חינוכיות במיוחד בתקופה הקשה הזו של המלחמה.

פעוטות רבים נפגעים רגשית כמו כולנו, בגלל שפונו או בגלל הורה במילואים או פשוט אזעקות, וברבות מהמסגרות לגיל הרך מדווחים על נסיגות התפתחויות רבות. רוב המחנכות בתחום עדיין לא עברו הכשרה כלל לתפקיד המאתגר שלהן, ולכן יש חשיבות אדירה שהן יקבלו את הכלים המקצועיים ממשרד החינוך.

לצערנו, הקיצוץ התקציבי מאד מאיים על כך, ואנו תקווה כי שר החינוך ואנשיו יענו לבקשות שלנו וימצאו פתרונות לעניין החשוב והבהול הזה.

 

טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121

רועי מאור, מנהל פיתוח מדיניות

יקותיאל משי, מנהל קידום מדיניות וקשרי ממשל

משרד החינוך נענה לבקשתנו המתמשכת ובימים הקרובים יחלו להגיש ארוחות חמות בכל בתי הספר לנוער בסיכון!

לאחר ארבע שנים של מאמצים מול הממשלה לקדם תוכנית הזנה למאות בתי ספר לנוער בסיכון, יחד עם שותפינו בפורום ״מתכון להצלחה״, אנו מברכים על כך שמשרד החינוך החליט לספק ארוחות צהריים חמות ל-15,000 תלמידים בבתי הספר אלו.

אנחנו מודים לכל הגורמים שקידמו את המהלך ובראשם: שר החינוך, יואב קיש, יו"ר ועדת החינוך, יוסף טייב, אינה זלצמן, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המינהל הפדגוגי במשרד החינוך, חיים מויאל, מנהל האגף לחינוך ילדים ונוער במצבי סיכון במשרד החינוך, ואסיף קזולה, ראש מטה שר החינוך.

מהיום אלפי תלמידים יממשו את זכותם הבסיסית לביטחון תזונתי, שנשללה מהם עד כה. ארוחות הצהריים הן חבל הצלה לנוער בסיכון. הן חיוניות להתמדתם ולהצלחתם בלימודים, להתפתחותם התקינה ולבריאותם.

מדובר בתיקון היסטורי שיקדם שוויון הזדמנויות ויאפשר לכל התלמידים לממש את הפוטנציאל שלהם ולבנות לעצמם עתיד טוב יותר.

איך הכל התחיל?

יחד עם השותפות שהקמנו, מתכון להצלחה – הפורום לקידום הזנה בחינוך, בה חברים 18 ארגונים חינוכיים וחברתיים, פעלנו מאז 2020 לשכנע את משרד החינוך לאמץ לראשונה תוכנית הזנה ממשלתית לתלמידים בחטיבות הביניים והתיכונים לנוער בסיכון.

באוקטובר 2022 התוכנית החלה לפעול בחינוך העל-יסודי בחברה הערבית בלבד, בעלות של חמישה מיליון שקלים בשנה. מהתוכנית נהנים מדי יום כ-5,000 נערים ונערות בסיכון.

בעקבות מלחמת חרבות ברזל החריפה המצוקה בבתי הספר לנוער בסיכון, במיוחד בצפון ובדרום ובפריפריה החברתית והגאוגרפית. המשבר הכלכלי שנלווה למלחמה הביא נערים ונערות חדשים להתמודדות עם חוסר ביטחון תזונתי, ועל כן הצורך בארוחות הפך לרחב ואקוטי יותר.

מאז ועד היום, המשכנו להציף את המצב בשטח למקבלי ההחלטות בממשלה ובכנסת וכן ברמה הציבורית, במטרה לשכנע את המדינה להשקיע את התקציב הנדרש כדי שאף נער ונערה לא יאלצו לוותר על לימודים בעקבות רעב.

מוזמנים לצפות ולקרוא באתר שלנו על הפעילות החשובה שהובלנו יחד עם שותפנו לאורך השנים!

מחקרי שטח, שיחות עם תלמידים, מנהלים ומורים, דיונים עם חברי השותפות, כתיבת ניירות מדיניות, השתתפות בעשרות ועדות בכנסת, קידום עשרות תחקירים וכתבות בתקשורת, ופעילות ברשתות החברתיות כדי להגדיל את הלחץ הציבורי – עשו את שלהם!

תודה גדולה לתומכים ולשותפים שלנו ב"מתכון להצלחה" לאורך השנים!

יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב: "אין לי ספק שהאוכל הוא אבן דרך להצלחה של התלמידים. ועדת החינוך בראשותי לא תעבור על סדר היום בנושא הזה."
 
אתמול התקיים שולחן עגול שיזמנו בוועדת החינוך בכנסת, בראשותו של יו"ר הוועדה, ח"כ יוסף טייב, בנושא מתן ארוחות חמות לנוער בסיכון בחינוך העל יסודי.
 
למפגש הצטרפו מספר שותפים בפורום "מתכון להצלחה": מועצת התלמידים והנוער הארצית, נעמ"ת, עתיד, אורט, ועד הורים בחברה הערבית והמועצה לשלום הילד.
 
השותפים סיפרו ליו"ר הוועדה על הקשיים איתם מתמודדים התלמידים, על תחושת הרעב מידי יום, ועד כמה התזונה חשובה להצלחתם בלימודים ולהעצמה אישית.
 
במהלך הישיבה יקותיאל משי, מקדם מדיניות וקשרי ממשל בעמותת 121, הציג את המהלכים שנעשו לקידום הנושא מול משרדי הממשלה עד כה. יקותיאל שיתף גם על שיחות שנעשו מול משרד האוצר, בניסיון להגיע להסכמות סביב יישום חוק יוח"א (חוק יום חינוך ארוך ולימודי העשרה), אשר מזכה בתי ספר שמפעילים את התוכנית לקבל הזנה לתלמידים על פי חוק.
 
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון והציע שהיועצת המשפטית של ועדת החינוך תכין חוות דעת בנושא הסמכויות להחלת חוק יוח"א גם לבתי ספר של נוער בסיכון, ובמידת הצורך, התחייב ח"כ טייב, לכנס את ועדת החינוך לדיון נוסף בנושא כדי לקדם פתרון ישים ולדרוש תקציב ייעודי לכך.
 
נמשיך לעקוב ולקדם מענה לשנת 2024, כדי שאף תלמיד לא יישאר רעב.
 
שולחן עגול ועדת החינוך - מצוקת התלמידים הרעבים בבתי ספר לנוער בסיכון
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות חבר הכנסת יוסף טייב קיימה אתמול (שני) דיון מעקב, יחד עם הוועדה לזכויות הילד, בנושא ביטחון תזונתי לתלמידים בהיעדר לימודים בבתי הספר בתקופת המלחמה.
 
במיוחד בתקופה זו, אנו ממשיכים לדאוג ל-25,000 נערים ונערות בסיכון, המתמודדים עם רעב יומיומי, שאינו מאפשר להם להתרכז בלימודים ואף מוביל לנשירה.
 
תוכנית הזנה לאומית לתלמידים הרעבים שאנו מקדמים ותופעל בחטיבות ביניים ובתיכונים לנוער בסיכון, תעלה למדינה כ-40 מיליון שקלים בשנה בלבד.
 
בפגישה שקיימנו עם ח"כ יוסף טייב לאחר הוועדה, הוא התחייב בפנינו לפעול מול האוצר להשגת התקציב הנדרש.
 
אנו מברכים את יו"ר ועדת החינוך, ח"כ יוסף טייב, על כך שמאמץ את הנושא ופועל למציאת תקציב עבור הזנת התלמידים.

טלי ניר, מנכ"לית 121, פרסה בפני חברי הוועדה את היקף מצוקת התלמידים בבתי הספר לנוער בסיכון וחוסר המענה המדינתי.

בנוסף, הציגה את התוכנית שגיבשנו בפורום "מתכון להצלחה", והעלויות הצפויות למדינה במימון הארוחות. בתום הדיון, הודיעו יושבות ראש הוועדות, ח"כ מיכל שיר סגמן וח"כ שרן השכל, כי המציאות בה עשרות אלפי תלמידים לומדים על בטן ריקה חייבת להשתנות, והן ביקשו ממשרד החינוך להכין בתוך שלושה חודשים תוכנית מסודרת לפתרון הבעיה.

לצפייה בקטע מתוך הוועדה >>

תקשורת

עבור עשרות אלפי תלמידים בישראל רעב הוא עניין יומיומי. כפי שחשף תחקיר שומרים ומוסף כלכליסט בשנה שעברה, המדינה מתנערת מאחריות לתזונה שלהם, כאשר הם מגיעים למוסדות החינוך העל-יסודיים – ורבים מהם נושרים. אפשר גם אחרת: הודות לתוכנית החומש לחברה הערבית, שהחלה בשנה שעברה, 25 תיכונים של נוער בסיכון מקבלים ארוחה חמה והזדמנות שנייה. סנונית לבאות? יש לקוות. מעקב שומרים

דניאל דולב, שומרים, 28.6.23

איור כתבה שומרים
איור: מורן ברק

ממצאי מחקר, הצעותינו ופניות לממשלה

שותפים לפרויקט

לוגו הנהגת ההורים הארצית

איך את ואתה יכולים להפוך שותפים לשינוי?

התמיכה שלך מאפשרת לנו לגייס שותפים, לחקור ולפתח הצעות חקיקה ומדיניות, להעלות את המודעות הציבורית לנושאים שבהם הן עוסקות, ולשכנע את שרי הממשלה, חברי הכנסת והדרג המקצועי הבכיר לפעול לשינויים בסוגיות חברתיות רחבות – שינויים שישפרו לטובה את חייהם של מאות אלפי ישראלים ויבטיחו את עתידנו כחברה בעלת חוסן פנימי ולכידות, שמעניקה לפרט שוויון הזדמנויות ומחויבת לערכים הבסיסיים של צדק חברתי.

הצטרפו אלינו, ויחד נהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו – לכולם!

בחרו בסכום לתרומה חודשית מתחדשת