עלייה של 22% בהשתתפות גברים חרדים בהכשרות מקצועיות במשרד העבודה נרשמה בשנים האחרונות, כך עולה מנתונים שנמסרו לעמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי, שמובילה את פרויקט "המקפצה" – מטה שותפות של יותר מ-50 ארגונים הפועלים לקידום הכשרות במימון המדינה מול הממשלה.
על פי הנתונים, בשנת 2021 השתתפו בהכשרות 794 גברים חרדים, ב-2022 המספר עמד על 741, ואילו בשנת 2023 עלה המספר ל-968 משתתפים – עלייה של כ-22% לעומת 2021.
מהנתונים עולה כי הביקוש המשמעותי לקורסים נמצא בעיקר בתחומי הנהיגה, חשמל, הייטק וטכנולוגיה וכן בקורסים כגון הדרכת ספורט וניהול רשתות ותקשורת.
רועי מאור, מנהל פיתוח מדיניות בעמותת 121, הסביר: "אנחנו רואים עלייה מרשימה בהשתתפות גברים חרדים בהכשרות מקצועיות. הביקוש ההולך וגובר מוכיח שהמדינה צריכה להגדיל את תקציב ההכשרות, כדי שאלפי חרדים יוכלו לרכוש מקצוע מבוקש ולהתפרנס בכבוד".
מאור הוסיף: "כשאנחנו משקיעים בהכשרות המתאימות לציבור החרדי, כולנו מרוויחים: המשק מקבל עובדים מיומנים למקצועות נדרשים, והמשתתפים זוכים לבסיס איתן להשתלבות בעולם העבודה. לצערי, ההשקעה הקיימת עדיין מצומצמת מדי ביחס לפוטנציאל האדיר שיש כאן. אם הממשלה תבחר לתעדף את הנושא, נוכל לצמצם פערים חברתיים ולחזק את הכלכלה הישראלית כולה".
גם ב"מרכז כיוון" בירושלים, מרכז ההכוון התעסוקתי הגדול לציבור החרדי, מזהים את המגמה והביקוש להכשרות מקצועיות. מנכ״ל המרכז, אלעזר אצור, אמר: "אנחנו מזהים ביקוש הדדי – הן מצד הציבור החרדי והן מצד המעסיקים. בתחום הרכב הכבד למשל, המעסיקים מחפשים באופן אקטיבי נהגים חרדים שעברו הכשרה מקצועית. גם בענפי החשמל אנחנו רואים התעניינות גוברת, כשהמשותף לכל התחומים האלה הוא היציבות התעסוקתית והביקוש המתמשך בשוק. ההכשרה המקצועית היא למעשה הגשר המרכזי שמאפשר השתלבות מוצלחת של חרדים בשוק העבודה".
על פי הנתונים, תחום הנהיגה זוכה לפופולריות מיוחדת – בשל דרישה גבוהה ויציבה בשוק. לצד זאת, יש ביקוש רב בתחום היי-טק והטכנולוגיה– שאליהם פונים כ-8% מהנרשמים החרדים בשנה החולפת, בעוד שכ-5.83% נוספים בחרו בקורס בניהול רשתות ותקשורת. כמו כן, הדרכת הספורט תופסת נתח של כ-5.6%, וכ-4.3% למדו חשמל.
עו״ד אברהם יוסטמן, סמנכ״ל קרן קמ״ח – קידום מקצועי חרדי, התייחס גם הוא לנתונים: "הציבור החרדי מבין היטב את חשיבות רכישת המקצוע ומעוניין להשתלב בתעסוקה איכותית. המפתח להצלחה טמון בשילוב של הכשרה מקצועית איכותית יחד עם מעטפת תומכת המתחשבת בצרכים הייחודיים של המגזר. העובדה שאנו רואים ביקוש גובר במגוון רחב של תחומים, מלמדת על המוטיבציה הגבוהה בציבור החרדי להשתלב בענפי תעסוקה מגוונים ומתגמלים עם אופק תעסוקתי".
פורסם ב-ynet בתאריך 25.12.24