לפי נתוני זק"א, עד כה בחורף האחרון זוהו שבעה מקרי מוות של קשישים מהיפותרמיה, לעומת תשעה מקרים ב-2024. החורף בישראל אמנם לא קשה במיוחד בדרך כלל, אך בימים של סופות וגל קור קיצוני הוא עלול לגבות את חייהם של קשישים שלא יכולים להרשות לעצמם לחמם את ביתם בשל מצבם הכלכלי הקשה.
"עכשיו כשקר אני מתכסה בשמיכה. אני לא יכול להרשות לעצמי להדליק חימום", מספר יוסי בן שמואל (70) מכפר סבא. "עבדתי עד לפני שנה כאב בית ופוטרתי. מאחר שאני כבר לא עובד, אני מתקיים מקצבת זקנה מעליבה ומבזה. כרגע אני חי מ-5,200 שקל בחודש, ואחרי שאני משלם שכירות וחשבונות נותרים לי קצת פחות מ-2,000 שקל כדי להתקיים. עברתי ניתוח ברך ועל משככי כאבים כבר ויתרתי. אני מתקלח פעם בשבוע כדי לא להדליק דוד. בעבר הייתי יכול להרשות לעצמי להתקלח כל יום".
בן שמואל הוא לא היחיד שנאלץ לעשות ויתורים שעלולים לפגוע במצבו הבריאותי בגלל שיקולים כלכליים. "אני סובלת מוורטיגו, לחץ דם ובעיות גב. אני לוקחת כדור יום כן יום לא, כדי לחסוך עוד כמה שקלים. אז בואי נגיד שחצי חודש אני חיה וחצי חודש אני מתה", מספרת זיווה נעים (70) מחולון. "אני מקבלת מביטוח לאומי 4,000 שקל, הכל הולך על שכר דירה, ועוד 2,200 שקל סיוע שמהם אני מתקיימת.
"יש לי לשלם קופת חולים, אינטרנט, כבלים, תרופות. כל זה רק מ-2,200 שקל. היום את לא יכולה לקנות שום דבר. כל כניסה למכולת נגמרת במאות שקלים. עבדתי כל החיים, מהיום שאני מכירה את עצמי. הייתי נהגת אוטובוס המון שנים. היום הייתי מתה לעבוד, אבל אני פיזית לא יכולה".
יוסף חביב (72) מפרדס חנה הוא דוגמה נוספת לכך שכל אחד מאיתנו יכול למצוא את עצמו במצב כלכלי קשה לאחר היציאה לפנסיה. "התעסקתי במגוון רחב של תחומים. הייתי קצין בצבא, עשיתי 14 שנות שירות. אני מטבעי אדם מאוד בריא עד שב-2019 גילו אצלי סרטן. הוצאתי חלק מכספי הפנסיה שלי בגלל המצב הרפואי וחלק הלך לכיסוי חובות שלצערי נגרמו לי ממצבי. אני לא עובד, הקצבה שלי היא 4,200 שקל ואשתי מביאה קצבת אזרח ותיק על סך 1,800 שקל, ומזה אנחנו חיים. אם לא הילדים שעוזרים קצת, אני שוקע. אנחנו לא מדליקים חימום ודוד. יש לי חוב של 1,000 שקל לחברת חשמל. אם ינתקו אז ינתקו, אין לי מה לעשות. יש עלייה של מחירים. אני מצמצם את הקניות שלי. מה שיכולתי לעשות לפני שנה, היום אני לא יכול".
לפי דוח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת לשנת 2024, תמונת המצב של הקשישים במדינת ישראל מדאיגה מאוד. 81.7% מנתמכי הסיוע הקשישים נמצאים במצב של עוני, ויותר ממחצית (52.6%) חיים בעוני חמור. 71% מתבססים על קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה, מכיוון שאין להם פנסיה או בשל היותה זעומה. 9.1% מהקשישים ויתרו על רכישת תרופה או טיפול רפואי נחוץ באופן קבוע, בשל אי-יכולת לשלם עבורם. ל-46.4% אין אמצעי חימום או קירור, או שהם לרוב לא יכולים להרשות לעצמם להפעילו. 57.9% בעלי חוב לגורם כלשהו ו-16.1% מהקשישים הנתמכים נותקו מאספקת החשמל בשנה האחרונה.
מנכ"ל זק"א צבי חסיד מתייחס למותם של הקשישים בחורף בשל תנאי מזג האוויר: "בימי החורף אנו נאלצים לטפל במספר גבוה של נפטרים כתוצאה מגלי קור וסערות, מקרים של מבוגרים עם סימני היפותרמיה קשים, כתוצאה של הזנחה ואי הכנה לתקופות החורף. חשוב לשמור על קשר רציף עם קרובי משפחה מבוגרים ולראות שהם מוכנים בצורה הכי טובה למזג האוויר הקיצוני".
"החורף הנוכחי המחיש עד כמה קשישים בישראל מתמודדים עם מצוקה קיצונית", אומר יקותיאל משי, מנהל קידום מדיניות וקשרי ממשל בעמותת 121. העמותה שמה לה למטרה לייצג את הציבור הישראלי כמעין חבר הכנסת ה-121, ולהשמיע את קולן של אוכלוסיות חלשות ומושתקות.
"אנחנו רואים יותר ויותר מקרים של קשישים שסובלים מהיפותרמיה, פשוט כי אין להם כסף לחמם את הבית", מעיד משי. "רבים מהם נאלצים לבחור בין חימום, רכישת מזון או תרופות, והמציאות הזו בלתי נסבלת.
"כדי למנוע מקרים כאלה יש להעלות את קצבת הזקנה ולהבטיח שכל קשיש יוכל לקיים את עצמו בכבוד. נוסף על כך, בכל סופה משמעותית יש לוודא שהקשישים הזכאים להנחה בחשבון החשמל יקבלו חשמל חינם כדי שלא ייאלצו לוותר על חימום בשל מצוקה כלכלית.
"בעקבות פגישות שקיימנו בעניין עם שר הרווחה יעקב מרגי והצוות המקצועי במשרד, התבשרנו שהשר מקדם הקמת צוות בין משרדי במטרה להתמודד עם מצוקות הקשישים העריריים. חשוב לציין, שפתרון הבעיה מצריך עבודה משותפת של כלל המשרדים הרלוונטים בממשלה".