בערב שנערך בגלריה דובנוב בתל אביב, ראיינה רינה מצליח, חברת הנהלה ב-121, את רעיית הנשיא ושר הבריאות, וכן את פרופ’ חזי לוי, מנכ”ל בית החולים ברזילי, ואת איל גולן, אחיה של שורדת נובה שיראל שרה גולן ז”ל.
עלו מהראיונות תשובות מוסכמות לשאלה שבכותרת: נצא מהשבר הנפשי רק אחרי שיוחזרו החטופים, תערך רפורמה בדרך שבה מסייעת המדינה לנפגעים נפשית מהמלחמה, יוגדלו תקציבי המדינה לטיפול ושיקום בקהילה, ויינתנו משאבים וסמכויות לשלטון המקומי כדי לקדם את החוסן הקהילתי.
רעיית נשיא המדינה, מיכל הרצוג, שיתפה בערב את מחויבותה העמוקה לנושא: "כשנבחר הנשיא ב-2021, היה לי ברור שבריאות הנפש יהיה אחד התחומים המרכזיים שבהם אני אעסוק… אני יכולה להביא אותו לכל במה שבה אני עומדת, ולהגיד לאנשים: זה נושא חשוב, אל תתביישו, תבקשו עזרה."
שר הבריאות, ח"כ אוריאל בוסו, הציג תכנית פעולה משמעותית: "על מנת להבטיח מענה איכותי ולעמוד בצרכים שהולכים וגדלים אנחנו זקוקים לעוד הרבה אנשי מקצוע חדשים… החלטתי להוביל לשינוי תוכנית ההכשרה, שתוביל לקיצורה לפחות מתשע שנים. בימים הללו אנחנו עובדים על תוכנית חדשה שתבטיח שבעוד חמש שנים יהיו בישראל יותר פסיכולוגים חדשים."
דבריו של איל גולן, אחיה של שיראל שרה גולן ז"ל, היו מטלטלים במיוחד: "המקרה של שיראל גולן צריך להיות איציק סעדיאן של מערך בריאות הנפש האזרחי במדינת ישראל. שיראל לא שלחה יד בנפשה – נפשה נרצחה ב-7 באוקטובר. היא שרדה את מתקפת הטרור, היא ברחה תחת אש, היא חזרה הביתה – אבל המדינה לא הייתה שם כדי להציל אותה."
כדי להוביל שינוי, יזמנו ב-121 שותפות חדשה: ״תקווה לנפש – המטה לקידום החוסן והבריאות הנפשית״. רבים ממובילי הארגונים שחברים בה, השתתפו במפגש.
ביחד כבר הגדרנו שתי מטרות לעבודה שלנו בשנים הקרובות:
1. לגרום להגדלת תקציבי המדינה שמושקעים בטיפול ושיקום בקהילה.
2. לקדם הרחבת היכולות והתקציבים בשלטון המקומי לחיזוק החוסן והבריאות הנפשית.
אנו נעשה את זה באמצעות פיתוח של הצעות מדיניות וחקיקה עם השותפים שלנו, וקידום מדיניות משותף.
בנוסף, התחלנו ממש לאחרונה פרויקט נוסף, שהוא יותר קצר טווח, והמטרה שלו היא לשנות את החקיקה כדי להבטיח שכל נפגעי פעולות האיבה מהמלחמה יקבלו הכרה, ואת הזכויות שלהם לשיקום.
כפי שסיפרתי במפגש, כשהקמנו את עמותת 121 לפני שבע שנים, לא יכולתי לדמיין את האתגרים שניצבים בפנינו היום. אבל ההצלחות שלנו עד כה – מהבטחת דמי אבטלה בקורונה ועד קידום החינוך לגיל הרך – מוכיחות שביחד, עם שותפים נכונים כמו שיש לנו, אנחנו יכולים להוביל שינוי משמעותי.
אני מזמינה אתכם להמשיך ולתמוך בפעילותנו, להצטרף אלינו כשותפים, ולקחת חלק במאמץ החשוב הזה לחיזוק החוסן והבריאות הנפשית בישראל.
ביחד נעשה ונצליח, טלי