מקדמים הגנה על עובדים
ושימור תעסוקה בעת מלחמה
נדרש סיוע מדינתי לעובדים מושבתים
הקלות בדרישות לדמי אבטלה וסיוע למעסיקים לשימור עובדים
ימים ספורים לאחר פרוץ המלחמה פנינו אל שר האוצר, חברי ועדת השרים לענייני חברה וכלכלה ויו"ר ועדת הכספים של הכנסת, בבקשה לפעולתם הדחופה כדי להגן על העובדים הנפגעים בתקופת המלחמה, באמצעות הקלות בדרישות לדמי אבטלה וסיוע למעסיקים לשימור עובדים.
המענה המדינתי נדרש נוכח הנזק הכבד שנגרם לעובדים ולמעסיקים, אשר לא יכלו להפעיל את מקומות העבודה כרגיל מסיבות מגוונות או שהכנסותיהם ירדו באופן ניכר בעקבות המלחמה. הפעילות צומצמה בכל ענפי המשק: ממסחר, שירותים ותעשייה ועד בילוי ופנאי, חינוך, תעסוקה, בריאות הציבור ועוד. עסקים ועמותות נאלצו לפטר או להוציא לחל"ת את עובדיהם, תוך סיכון משמעותי לפרנסתם ולרווחתם של העובדים מחד, וחשש כבד שלא ישרדו להציע את שירותיהם החיוני, בעת סיום המלחמה, מאידך.
אתם הכוח שלנו לשנות!
הצטרפו לקהילה של 121 וקחו חלק בעשייה משמעותית לתיקון חברתי
שתפו:
מה הצענו?
האתגר שמציבה המלחמה למשק הישראלי מחייב מענה מדינתי, שייתן תמריצים להמשיך ולהפעיל את מקומות העבודה באופן המירבי, ככל שניתן בהתחשב במצב הלוחמה והאיומים לעורף, ובה בעת – סיוע כלכלי לעובדים שמושבתים מעבודתם באופן זמני או קבוע.
כדי להבטיח את שני אלו, ולאור הלקחים שהפקנו מניתוח המדיניות שהונהגה בעולם העבודה בתקופת הקורונה, הצענו לפעול בשני מסלולים:
- דמי אבטלה מלאים או פיצויים חליפיים לעובדים שכבר פוטרו או הוצאו לחל"ת.
- השלמת שכר למי שהמעסיקים נאלצו לצמצם את היקף העסקתם.
שימור תעסוקה: סיוע למעסיקים לשמר את משרות עובדיהם
לשם שימור משרותיהם של עובדים הנמצאים בסיכון לפיטורין, עקב הפגיעה בהיקף הפעילות של מעסיקיהם – אנו ממליצים על מתן סיוע למעסיקים המעוניינים לשמר את משרות עובדיהם באופן חלקי, במקום לפטרם או להוציאם לחל"ת. מתווה כזה של העסקה גמישה מתאים גם למעסיקים שמבקשים לחזור לפעילות באופן הדרגתי, ולכן מבקשים להחזיר עובדים במשרה חלקית.
כדי להבטיח שהכנסתם של עובדים אלו לא תיפגע, במקביל לשימור יחסי עובד/מעביד, אנו ממליצים כי המדינה תשפה את המעסיקים בשיעור של 70% מההפרש בין עלות שכרם הקודם של העובדים לבין עלות שכרם המופחת. העובדים יקבלו שכר מלא עבור השעות בהן יעבדו בפועל, ולפחות 70% מהשכר עבור השעות שהופחתו להם (האחוז הספציפי ייקבע בהסכמה בין המעסיקים, ארגוני העובדים, והמדינה).
הגנה על עובדים: הקלות בתנאים לקבלת דמי אבטלה
לשם הגנה על עובדים המוצאים לחל"ת או מפוטרים, הצענו להקל על התנאים לקבלת דמי אבטלה ולנקוט צעדים נוספים, באופן הבא:
- לאפשר מתן דמי אבטלה לעובדים המוצאים לחל"ת לתקופה הקצרה מ-30 יום, ולהשעות את הדרישה לנצל את מלוא ימי חופשתם. מהלך זה יצמצם את הפגיעה בעובדים המוצאים לחל"ת לזמן קצר יחסית.
- להשעות את הדרישות לתקופת אכשרה ולאפשר לעובדים שעבדו גם תקופה קצרה לקבל דמי אבטלה. על פי החוק, עובדים נדרשים לעבוד לפחות 12 חודשים מתוך 18 החודשים שקדמו לפיטוריהם/הוצאתם לחל"ת בכדי להיות זכאים לדמי אבטלה. השעיית דרישה זו תסייע הן לעובדים צעירים, והן לאלו אשר מצאו תעסוקה לאחרונה לאחר תקופת אבטלה ממושכת.
- להשעות את המגבלה על תקופת הזכאות לדמי אבטלה, עבור עובדים שקיבלו דמי אבטלה בשנה האחרונה. כיום, עובדים שכבר ניצלו את זכאותם לדמי אבטלה במהלך 12 החודשים האחרונים, אינם זכאים לדמי אבטלה לאחר פיטוריהם/הוצאתם לחל"ת. גם צעד זה יגן על עובדים שסבלו בעבר מהעסקה בלתי סדירה ועל כן מיצו את זכאותם לדמי אבטלה.
- לאפשר ל"מובטלים חוזרים" מתחת לגיל 40 לקבל דמי אבטלה מלאים. על פי החוק, עובדים מתחת לגיל 40 שקיבלו דמי אבטלה בארבע השנים האחרונות מסווגים כ"מובטלים חוזרים", ומקבלים רק 85% מדמי האבטלה שהיו זכאים להם, וגם מוגבלים למספר נמוך יותר של ימי אבטלה. צעד זה רלבנטי במיוחד לצעירים שהיו בחל"ת בתקופת הקורונה, ועכשיו שוב הוצאו לחל"ת עקב המלחמה.
- לתת מענק הסתגלות לעובדים מעל גיל 67, שהוצאו לחל"ת או פוטרו. כיום, קבוצה זו אינה זכאית כלל לדמי אבטלה, ורבים מהם מתקיימים רק בזכות הכנסתם מעבודה המשלימה את קצבת הזקנה הנמוכה שהם מקבלים. בתקופת הקורונה, הם קיבלו מענק של עד 4,000 ₪ (בהתאם להכנסתם מפנסיה) במקום דמי אבטלה, שהיה חיוני להשרדותם הכלכלית של עשרות אלפי אזרחי ותיקים.
- להעניק דמי אבטלה לעובדים שעתיים שהיקף עבודתם הופחת בעקבות המלחמה. על פי חוק, עובדים שעתיים זכאים לדמי אבטלה רק אם המעסיק פיטר אותם או הוציא אותם לחל"ת. אולם במקרים רבים, המעסיק פשוט בוחר לצמצם את היקף המשמרות או השעות הנדרשות מהעובד השעתי. בכך הוא משמר גמישות מירבית מבחינתו, אך נגרמת פגיעה משמעותית בהכנסת העובדים. כדי לתת מענה לבעיה זו, אנו מציעים כי עובדים שעתיים יוכלו לקבל דמי אבטלה על ההפרש בין הכנסתם החודשית הממוצעת בששת החודשים שקדמו ל-7 אוקטובר, לבין הכנסתם אחרי ה-7 לאוקטובר.
הצענו להחיל הקלות וצעדים אלו על עובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת מאז פרוץ המלחמה, קרי מאז 7 אוקטובר 2023. כמו כן, הצענו לפתח תמריצים אשר יעודדו עובדים שהוצאו לחל"ת או שהיקף משרתם הופחת, לחפש ולמצוא עבודה חלופית או נוספת.
הישגים ועדכוני פעילות
פעילותנו ביחד עם עוד 50 ארגוני חברה אזרחית שכנעה את המדינה לתת דמי אבטלה ומענקי סיוע לעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בעת המלחמה. למרות ההתנגדות הראשונה של משרד האוצר, התוכנית הכלכלית למלחמה שהתקבלה בנובמבר 2023 כללה את רוב המענים שדרשנו:
1. כל מי שמפוטר או מוצא לחל"ת יקבל דמי אבטלה מהיום הראשון, ולא יקוזזו לו ימי חופשה. בנוסף, אושר חל״ת קצר של מינימום 14 ימים במקום מינימום של 30 יום.
2. בני 67 ומעלה יקבלו דמי אבטלה של 75% מהמשכורת החודשית, עד גובה של 4,000 ש"ח.
3. תקופת האכשרה, שמעניקה זכאות לדמי אבטלה, קוצרה ל-6 חודשי עבודה בלבד. לאנשים עם מוגבלויות היא קוצרה ל-3 חודשים.
4. מובטלים חוזרים (מי שקיבל דמי אבטלה ב-4 שנים האחרונות) יקבלו הטבה של אי הפחתת תקופת קבלת דמי האבטלה.
ברכנו על כך שחברי הכנסת הבינו את הצורך הדחוף ומנעו הידרדרות מיידית לעוני של עובדים מושבתים רבים.
מה הלאה?
ביקשנו מהממשלה להמשיך את הסיוע הכלכלי לעובדים הפגיעים ביותר גם בחודשים ינואר ופברואר 2024, ופעלנו לכך באינטנסיביות בתקשורת ובכנסת, אך לצערנו הפעם בקשתנו לא נענתה. בנוסף, פעלנו כדי לסייע להחזרת עובדים מחל״ת באמצעות ייסוד מנגנון ״העסקה גמישה״, שיאפשר להעסיק עובדים בחלקיות משרה ולקבל פיצוי מהמדינה על היקף המשרה שקוצץ. בקשתנו בעניין זה נדונה לעומק בממשלה, ואנו תקווה כי יאומץ מנגנון ממשלתי לשעת חירום בעניין זה, צופה פני עתיד.
בימים האחרונים מתרבים הדיווחים שאנחנו לקראת פתיחת מערכה בחזית הצפונית. לכן, אנו פועלים כדי לקדם את מודל ההעסקה הגמישה בהקדם. כך, שלצד מודל החל"ת, תהיה אופציה למעסיקים להעסיק גם עובדים בחלקיות משרה עד שהמשבר יחלוף.
קראו עוד:
תוכן עדכוני פעילות
פנינו אל מיכל פינק, סמנכ"לית אסטרטגיה במשרד הכלכלה, ואל אלקנה דשן, מנהלת תחום המדיניות, האגף לאסטרטגיה ותכנון מדיניות, בבקשה לפעול בהקדם האפשרי על מנת לגבש ולהעביר חקיקה חדשה ליישום המודל.
בימים האחרונים מתרבים הדיווחים שאנחנו לקראת פתיחת מערכה בחזית הצפונית. לכן, יש לקדם את מודל ההעסקה הגמישה בהקדם. כך, שלצד מודל החל"ת, תהיה אופציה למעסיקים להעסיק גם עובדים בחלקיות משרה עד שהמשבר יחלוף.
- להניע את גלגלי המשק – ככל שיחזרו יותר עובדים, נעודד עובדים נוספים לחזור, והיקף הפעילות תגדל בצורה הדרגתית.
- לתת לאנשים משמעות – חשוב לנפש ולחוסן.
- לחדש יחסי עובד מעביד – שכרגע נמצאים בסכנה להתנתק לאור הזמן שחולף.
- לחדש את ההפרשות הסוציאליות.
- לחסוך למדינה מאות מיליוני שקלים.
פעילותנו ביחד עם עוד 50 ארגוני חברה אזרחית שכנעה את המדינה לתת דמי אבטלה ומענקי סיוע לעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בעת המלחמה.
מיד עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", התגייסנו לקדם מענים מדינתיים לאזרחים ולעסקים. ביחד עם 50 ארגונים חברתיים ועסקיים, שגייסנו כבר בשבוע הראשון למלחמה, פנינו לממשלה בהצעות לסיוע לעובדים מושבתים, שהתבססו על הלקחים שהפקנו ממתווה החל״ת בקורונה.
במסגרת זו הגדנו יעד ברור: תמיכה ממשלתית מיידית בכל העובדים שהפסידו את מקום עבודתם באופן חלקי או זמני או מלא. למרות ההתנגדות הראשונה של משרד האוצר, התוכנית הכלכלית למלחמה כללה את רוב המענים שדרשנו:
1. כל מי שמפוטר או מוצא לחל"ת יקבל דמי אבטלה מהיום הראשון, ולא יקוזזו לו ימי חופשה. בנוסף, אושר חל״ת קצר של מינימום 14 ימים במקום מינימום של 30 יום.
2. בני 67 ומעלה יקבלו דמי אבטלה של 75% מהמשכורת החודשית, עד גובה של 4,000 ש"ח.
3. תקופת האכשרה, שמעניקה זכאות לדמי אבטלה, קוצרה ל-6 חודשי עבודה בלבד. לאנשים עם מוגבלויות היא קוצרה ל-3 חודשים.
4. מובטלים חוזרים (מי שקיבל דמי אבטלה ב-4 שנים האחרונות) יקבלו הטבה של אי הפחתת תקופת קבלת דמי האבטלה.
ברכנו על כך שחברי הכנסת הבינו את הצורך הדחוף ומנעו הידרדרות מיידית לעוני של עובדים מושבתים רבים.
לקראת סוף חודש נובמבר 2023, פנינו בדחיפות לשרי העבודה והאוצר כדי לבקש הארכה להקלות בדמי אבטלה, וכעת שמחים לעדכן על ההחלטה המבורכת של שר האוצר להאריך את מודל החל"ת עד סוף חודש דצמבר 2023.
מה הלאה?
ביקשנו מהממשלה גם לסייע לשימור עובדים. אנו מציעים מנגנון שיאפשר להעסיק עובדים בחלקיות משרה ולקבל פיצוי מהמדינה על היקף המשרה שקוצץ. כמו כן, נמשיך לפעול כדי שהממשלה תספק פתרון לפיצוי העובדים השעתיים המושבתים, שעדיין לא נמצא להם מענה.
פניותנו לממשלה
- קידום מודל תעסוקה גמישה | 25.6.24
- הגנה על המובטלים הפגיעים ביותר ועידוד חזרה לעבודה | 15.1.24
- תיקון נדרש במדיניות התעסוקה בעקבות חרבות ברזל | 13.12.23
- הארכת צעדי הסיוע לשוהים בחל"ת ומפוטרים כתוצאה מהמלחמה | 23.11.23
- השלמות נדרשות במדיניות התעסוקה בעקבות חרבות ברזל | 15.11.23
- פנייתנו ליו"ר ועדת הכספים וחברי הוועדה | 2.11.23
- פנייתנו לשר המשפטים ולוועדת השרים לענייני חקיקה | 1.11.23
- עדכון לפנייתנו: הגנה על עובדים ושימור תעסוקה בעת מלחמה | 26.10.23
- הגנה על עובדים ושימור תעסוקה בעת מלחמה | 17.10.23
- סיוע בהלוואות לעסקים קטנים ובינוניים בעת מלחמה | 15.10.23
תקשורת
- לקראת אפשרות למלחמה בצפון: קריאה להחליף את מודל החל"ת בתעסוקה גמישה, מעריב | 23.7.24
- עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה, גלובס | 27.3.24
- הגמלאים בחל"ת שלא זכאים לדמי אבטלה: "נשארנו בלי הכנסה, שכחו אותנו", YNET | בתאריך 14.3.24
- בני 67 ומעלה שהוצאו לחל"ת נשארו ללא סיוע: "להאריך את המענק לינואר ופברואר", YNET | בתאריך 17.2.24
- נדרש מענה מידי לעובדים מבוגרים, תוכנית "מעבירים לראשון", רדיו כאן ב | 3.2.24
- תנו תקווה לוותיקים, ערוץ 7 | 1.2.24
- "המלחמה מחדדת פערים בין האקדמיה להכשרות מקצועיות", מעריב | 30.1.24
- הארכת מענקי הסיוע לבני 67 ומעלה שפוטרו או הוצאו לחל"ת בעקבות המלחמה, גלצ | 29.1.24
- ללא פרנסה ועם קצבה מזערית: "האזרחים הוותיקים מידרדרים לעוני", ישראל היום | 29.1.24
- מהגיל הרך ועד הגיל השלישי: מקדמים מענה מדינתי לאזרחים ותיקים ולפעוטות בזמן המלחמה, גלצ | 11.1.24
- האם המדינה מעודדת אבטלה?, ישראל היום | 4.1.24
- המדינה מוותרת על מאות מיליונים: "דופקים את כולם בגלל 2% רמאים", וואלה | 20.12.23
- פנסיונרים שהוצאו לחל"ת במלחמה לא קיבלו את הכסף שמגיע להם: "חיים מהיד לפה", ידיעות אחרונות | 20.12.23
- בתעשייה הקטנה סובלים ממחסור בעובדים - ומבקשים את עזרת המדינה, N12 החדשות | 18.12.23
- השכר יורד, חוסר הוודאות עולה: מאבקם של העובדים השעתיים בצל המלחמה, מאקו | 17.12.23
- הקלות החל"ת יוארכו - האבטלה צפויה להמשיך לעלות, כלכליסט | 3.12.23
- A relief package that leaves far too many out in the cold | The Times of Israel, 30.11.23
- החקיקה לפיצוי והקלות לעסקים שנפגעו מהמלחמה תפוג בסוף השבוע; עדיין לא הוצג מתווה להמשך, דבר | 29.11.23
- ערפל הפיצויים: באוצר טרם הודיעו על המתווה בדצמבר, כלכליסט | 27.11.23
- שקופים במלחמה: המדינה מתעלמת מהעובדים השעתיים, מקור ראשון | 26.11.23
- האם המדינה נותנת למעסיקים פיצוי בגובה 75% משכר העובדים?, גלובס | 21.11.23
- איך אפשר לעודד תעסוקה בזמן מלחמה?, גלצ | 20.11.23
- המלחמה שבתוך המלחמה: העובדים השעתיים הם הנפגעים הגדולים של הכאוס במשק, שומרים | 20.11.23
- NGO convinces government to pay workers unemployed due to war, Jerusalem Post | 19.11.23
- איך מסייעים לעובדים שעתיים? טלי ניר מפנה שאלה לשר האוצר, ערוץ 14 | 15.11.23
- מאבקנו למען המפוטרים המבוגרים ב״האזרח גואטה״ | 11.11.23
- מתווה האוצר השאיר בחוץ את העובדים החלשים ביותר | וואלה, 7.11.23
- האוצר: בני 67 ומעלה שמוצאים לחל"ת יקבלו דמי אבטלה | N12 החדשות, 6.11.23
- מתווה החל"ת והפיצוי לעסקים מגיע לוועדת כספים: אלו המחלוקות העיקריות | N12 החדשות, 5.11.23
- המלחמה הכלכלית: מתווה הפיצוי לא דואג לכל העובדים | 13 החדשות, 2.11.23
- הממשלה אישרה את מתווה הפיצוי לעסקים והקלות בחל"ת: כך זה יעבוד | N12 החדשות, 2.11.23
- "אפילו לאוכל זה לא מספיק": האוכלוסיות החלשות שנשארו מאחור במתווה האוצר החדש | ישראל היום, 31.10.23
- "לא נפל באוצר האסימון שאנחנו במלחמה, אבל הם הבינו שהם טעו" | N12 החדשות, 31.10.23
- מחל"ת ועד השתתפות בשכר: האוצר הגמיש את המתווה - במה יבחרו המעסיקים? | דה מרקר, 29.10.23
- הגישה הקשוחה של האוצר: לא מתרשם מהמוני מובטלים | כלכליסט, 29.10.23
- אסור לממשלה להפקיר את העובדים | כלכליסט, 27.10.23
- האם אפשר להכריח עובד לצאת לחל"ת - ומתי מקבלים דמי אבטלה? | N12 החדשות, 26.10.23
- צפו: הקלות בתנאים לדמי אבטלה וסיוע למעסיקים לשימור עובדים | חדשות 13, 20.10.23
- "יותר מבקורונה": האוצר חשף את התוכנית הכלכלית לשעת החירום | N12 החדשות, 19.10.23
- מודל החל"ת עושה קאמבק - אבל לא כמו שחשבתם | N12 החדשות, 18.10.23
- חשופים בעורף: המדינה צריכה להעניק דמי אבטלה לעובדים בחל"ת והשלמת שכר לעובדים חלקית | דה מרקר, 18.10.23
- צפו: הפתרונות הנדרשים כדי לסייע לאזרחים ולעסקים בעת המלחמה | גלצ, 17.10.23
- העצמאים שוב במצוקה: "עסקים כרגע לא עובדים. זה יותר גרוע מהקורונה" | גלובס, 17.10.23
אתם הכוח שלנו לשנות!
הצטרפו לקהילה של 121 וקחו חלק בעשייה משמעותית לתיקון חברתי