חינוך איכותי צריך להתחיל מלידה
חינוך ציבורי איכותי לפעוטות הוא אחד האתגרים החשובים העומדים בפני מדינת ישראל. כדי להניח בסיס ולהניע תהליך שיאפשר את מימוש החזון, יזמנו בשנת 2020 את הקמת שותפות "בידיים טובות – המטה להשקעה בגיל הרך", הפועלת לקידום חינוך מיטבי ומסובסד לגילי לידה עד שלוש.
היעד הראשון של השותפות, שבה חברים עשרות ארגונים חברתיים וחינוכיים, מומחים מהפרופסיה והאקדמיה ומפעילי מסגרות, היה השקעה ממשלתית בהכשרת כל המחנכות-מטפלות העובדות במסגרות השונות לפעוטות.
הנתונים מהשטח הוכיחו כי יותר מ-80% מנשות החינוך במסגרות לגיל הרך לא עברו אפילו יום הכשרה אחד לתפקידן המאתגר. התוצאה באה לידי ביטוי הן באיכות הטיפול והחינוך שמקבלים הפעוטות והן בשיעורי התחלופה הגבוהים מאוד של כוח האדם בתחום.
שתפו:
אתם הכוח שלנו לשנות!
יחד נבטיח חינוך איכותי לגילאי לידה עד שלוש
ביחד, הורים ומחנכות, נדרוש שינוי. הצטרפו לקבוצת פייסבוק:
חינוך חינם לא באופק, והתוכנית לסבסוד המעונות לא מסייעת ל-80% מהפעוטות!
התוכנית שהציגה הממשלה במאי 2023, במטרה להקל על הוצאות ההורים לגילי לידה עד שלוש, היא בהחלט טובה והתקצוב משמעותי מאוד, הרבה יותר ממה שהקצתה הממשלה הקודמת לנושא.
אבל כפי שהסבירה, טלי ניר, מנכ"לית 121, בכתבה ששודרה ב-N12, התוכנית מתרכזת רק במעונות הסמל, שם לומדים 20% מהפעוטות בלבד.
מה קורה עם 80% הנוספים – שהם כמעט 400,000 פעוטות?
לתוכנית הנוכחית אין פתרונות, והם ימשיכו להתמודד עם מחסור חמור במסגרות וצורך אדיר בחינוך איכותי לגיל הרך.
אנחנו מתריעים על שתי בעיות עיקריות בתוכנית:
- שכר המחנכות-מטפלות במעונות הפרטיים לא יעלה.
- אין מימון של תקנים נוספים למסגרות באזורים החברתיים-כלכליים הנמוכים, כדי לשפר את איכות החינוך הניתן לילדים הפגיעים ביותר.
מדובר בהשקעה משמעותית וחשובה לטווח הארוך, אך אנו חוששים שלא תביא בשורה מיידית למשבר הקשה והמתמשך בחינוך לגילי לידה עד שלוש.
למה החינוך לגילי לידה עד שלוש כל כך חשוב?
הטיפול והחינוך בשלוש השנים הראשונות משפיעים עלינו באופן משמעותי לאורך כל חיינו. חוקרים רבים טוענים כי נסיבות החיים בשנים הללו משליכות על התפתחותנו הקוגניטיבית, המוטורית והרגשית יותר מאשר כל תקופה מאוחרת יותר במהלכם.
מחקרים אף הוכיחו כי לטיפול וחינוך איכותיים בשלוש השנים הראשונות לחיים יש חשיבות גבוהה במיוחד בכל הנוגע להתפתחותם של ילדים ממשפחות מוחלשות או עניות. לכן, השקעה בחינוך בגילים אלה היא גם כלי משמעותי לצמצום פערים חברתיים.
הנשים המחנכות ומטפלות בילדינו בשנות חייהם הראשונות נושאות באחריות גדולה. במשך עשרות שעות בשבוע הן משמשות בתפקיד "המבוגר האחראי", שמעצב את מציאות חייהם של הפעוטות שלנו. לכן, להתנהלותן ולכישוריהן השפעה ניכרת על כל ילד וילדה, על דור המחר ועל עתיד החברה בישראל.
כדי לבצע את תפקידן באופן נכון ומיטבי המחנכות-מטפלות נדרשות לידע ולמיומנויות ברמה גבוהה. השקעה של המדינה בתנאי העבודה ובפיתוח המקצועי של נשות החינוך לגיל הרך תוביל לכך שילדינו הרכים יזכו לחינוך ולטיפול איכותיים ומקצועיים יותר.
הפיתוח המקצועי גם יקדם את ההערכה הציבורית והמערכתית למחנכות-מטפלות, ויאפשר להן התפתחות מקצועית וקבלת שכר הולם בהתאם. לא עוד "עובדות שקופות", שמתחלפות חדשות לבקרים, אלא נשות חינוך מיומנות, שרואות במקצוען ייעוד אישי ומקור לגאווה מקצועית.
איך אנחנו מובילים את השינוי?
בתחילה גיבשנו הצעה לתוכנית ממשלתית להכשרה ולפיתוח אישי של העובדות בתחום. פיתוח ההצעה נעשה בתהליך ששיתף וגייס בעלי עניין בנושא: מנהלי מעונות יום, מוסדות המתמחים בהכשרת מחנכות-מטפלות, מומחים בתחום מהפרופסיה והאקדמיה וארגונים חברתיים. משם המשכנו לפיתוח של הצעות נוספות לשיפור תנאי העבודה של המחנכות-מטפלות.
הצגנו את הצעתנו לכל מקבלי ההחלטות בתחום: שרי החינוך וראשי מערכת החינוך ועד קובעי המדיניות במשרד האוצר, כמו גם בפני ראשי הוועדות הרלוונטיות בכנסת. בנוסף, כדי להניע את השינוי הנדרש אנו פועלים לקידום שיח ציבורי בנושא, עורכים כנסים מקצועיים ומפגשים עם מחנכות-מטפלות והורים ועוד.
במקביל, אנו פועלים בשטח כדי לחבור להורים ולמחנכות-מטפלות שהצורך בשינוי בוער בהם ורוצים לסייע בקידומו ובהובלתו. כך למשל, אנו עורכים שולחנות עגולים, מפגשים וכנסים כדי לחשוב יחד על השלבים הבאים וכיצד נבטיח את יישום השינוי הנדרש באופן המיטבי והמהיר ביותר. כמו כן, אנו תומכים בנשות החינוך לגיל הרך שמבקשות לקחת על עצמן תפקידי הובלה בהנעת השינוי ובהקמת ועדי הורים יישובים לגיל הרך במטרה לערב יותר ויותר הורים בתהליך.
במלחמת ״חרבות ברזל״ פעלנו ביחד עם שותפי המטה כדי להעלות את מודעות מקבלי ההחלטות למצוקות החינוך לגיל הרך בכל הארץ, ולסייע לשטח לתת מענים טובים ליותר פעוטות, במיוחד לאור נזקי המלחמה. בין היתר, פנינו בעניין התמיכות למסגרות שהוקמו במרכזי המפונים לגילי לידה-שלוש, תמיכות למעונות שפעילותם הופסקה מסיבות שונות בגלל המלחמה בכל הארץ, וכן בבקשה להאיץ את ההדרכות החינוכיות לצוותים שמאד זקוקים להדרכות עקב הטראומה הלאומית, ממנה מושפעים גם הפעוטות.
הישגים עד כה
שכנענו את הממשלה להשקיע בחינוך לגיל הרך: בהעלאת שכר המחנכות במעונות המסובסדים, בשיפור יחס מחנכת-פעוטות ובפיתוח המקצועי של המחנכות.
- הקמנו את מטה ״בידיים טובות״, בו שותפים כיום למעלה מ-60 ארגונים חינוכיים וחברתיים, ארגוני הורים, מומחים מהאקדמיה ומפעילי מסגרות לפעוטות.
- יחד עם חברי המטה פיתחנו הצעות למודלים ממשלתיים להשקעה בהכשרות מקצועיות ובהדרכות שוטפות איכותיות לצוותי החינוך במסגרות לגיל הרך. המודלים כוללים עלויות והשוואות לנעשה בעולם בתחום.
- עבדנו עם הדרג הפוליטי והדרג המקצועי במשרדי החינוך, הכלכלה והאוצר. שכנענו את מקבלי ההחלטות במשרד החינוך לאמץ את המודלים שפיתחנו ולהשקיע תקציב משמעותי בהכשרות ובהדרכות למחנכות לגילאי לידה עד שלוש במעונות המסובסדים והפרטיים כאחת.
- בשנת 2022 הממשלה השקיעה למעלה מ-150 מיליון שקלים בהכשרת למעלה מ-11,000 מחנכות לגיל הרך ובמימון הדרכות חינוכיות לכלל המחנכות במעונות המסובסדים והפרטיים. מודלי ההדרכות וההכשרות מבוסס על הצעת המדיניות שלנו, כולל צבירת קורסים לתואר ראשון ותגמול עבור ההשתתפות בהכשרות.
- בשנת 2023 הממשלה הציגה תוכנית חדשה לחינוך לגיל הרך, בה אומצו חלק משמעותי מהצעותינו. בין השאר, אושר תקציב להעלאת שכר המחנכות במעונות היום המסובסדים, לפיתוח המקצועי של המחנכות ולשיפור יחס מחנכת-פעוטות. לצערנו, במרץ 2024, החליטה הממשלה לקצץ במחצית את התקציב הזה: מ-400 מיליון שקלים לשנה, נותרו רק 200 מיליון שקלים, מה שיקטין מאוד את המענים שכה נדרשים לחינוך לגיל הרך.
- אנו מצויים בעיצומה של עבודת גיבוש של קהילת הורים ומחנכות. עשרות רבות מהם כבר הצטרפו לפעילות אקטיבית מתמשכת, הכוללת מפגשים, שולחנות עגולים, כנסים ועבודה ברשתות החברתיות.
- במהלך מלחמת ״חרבות ברזל״ עבדנו עם מקבלי ההחלטות במשרד החינוך וקידמנו מענים מתאימים יותר לגיל הרך במרכזי המפונים.
ממצאי מחקר והצעות מדיניות
תוכן עדכוני פעילות
- נייר עמדה: תיקון לחוק המצלמות | יולי 2024 | לחצו לקריאה
- הצעת בידיים טובות לתקציב 2023-2024: הכפלת ההשקעה הממשלתית בתקציב החינוך לגילאי לידה-שלוש | לחצו לקריאה
- המדיניות הממשלתית בנוגע לפיתוח מקצועי של מחנכות לגיל הרך במבחר מדינות מפותחות | דו"ח ממצאי מחקר בינ"ל משווה, אפריל 2022 | לחצו לקריאה
- תפיסת המקצוע וחסמים להתפתחות מקצועית בקרב נשות חינוך במסגרות פרטיות לגילאי לידה עד שלוש, דו"ח ממצאי מחקר איכותני, ינואר 2022 | לחצו לקריאה
- הכשרת והדרכת מחנכות-מטפלות לגילאי לידה עד שלוש – ממצאי מחקר מדיניות והצעתנו למסגרת חדשה להכשרות והדרכות, אוקטובר 2021 | לחצו לקריאה
- טיוטת הצעתנו למערך הכשרות למחנכות-מטפלות, דצמבר 2020 | לחצו לקריאה
- הערות לטיוטת תקנות הפיקוח על מעונות היום ולהערכת ההשפעה הרגולטורית, 17.9.2020 | לחצו לקריאה
עדכוני פעילות
פנינו אל דודי מזרחי, מנהל אגף בכיר תקציבים, משרד החינוך, רכאן מוראד שנאן, מנהל תחום תקציב, אגף בכיר תקציבים, אורנה פז, מנהלת האגף לחינוך לגיל הרך, נאוה פרץ, הממונה על מעונות היום, בבקשה לשינוי מנגנון ההדרכות החינוכיות למעונות היום המפוקחים.
פנינו אל אורנה פז, מנהלת אגף א' לחינוך לגיל הרך, נאוה פרץ, ממונה על מעונות היום, וחגית כתר, ממונה תחום שותפויות במעונות היום, בבקשה להציג הצעות שגיבש מטה "בידיים טובות" במגוון סוגיות הקשורות להדרכות החינוכיות במעונות יום לפעוטות. אנו מקווים כי ניתן יהיה לשלב רעיונות אלו במסגרת הנהלים וההנחיות השונות שמפרסם משרד החינוך לרשויות המקומיות.
פנינו אל שר החינוך, חה"כ יואב קיש, בשם מטה "בידיים טובות", בבקשה להשתמש בעודפי תקציב משנת 2023 על מנת לשמר את ההכשרות ואת ההדרכות החינוכית במעונות היום בהיקף של 10 שעות הדרכה לשנת הלימודים תשפ"ה.
פנינו אל חבר הכנסת יוסף טייב, יו"ר ועדת החינוך וחברי ועדת החינוך בשם מטה "בידיים טובות", כדי להציג את עמדתנו המשותפת, התומכת בהרחבת הגישה למצלמות במעונות היום לפעוטות לגורמי פיקוח מקצועיים, אך מתנגדת למתן גישה למצלמות להורים.
זאת, בשל ההשפעה השלילית שתהיה לכך על איכות החינוך, וכתוצאה מכך על התפתחותם התקינה ושלומם של הפעוטות, מהנימוקים שיפורטו להלן. אנו סבורים כי כדי למנוע פגיעה בפעוטות, יש לשנות את מדיניות החינוך לגיל הרך עליה החליטה הממשלה והכנסת, המייצרת מערכת בו שלומם נתון בסכנה, והתפתחותם התקינה נפגעת באופן בלתי הפיך, בהכרח ובאופן בלתי נמנע.
פנינו אל שר החינוך, יואב קיש, בשם 60 ארגונים חינוכיים, פסיכולוגיים וחברתיים בקריאה להבטיח את מיצוי התקציב שכבר הוקצה לחינוך בגילאי לידה עד שלוש על מנת להגן על הפעוטות ולהבטיח את התפתחותם התקינה, בדגש על המפונים בצפון ובדרום.
שותפות "בידיים טובות – המטה להשקעה בגיל הרך" פועלת מאז 2020 כדי לשפר את איכות החינוך לגילאי לידה עד שלוש. בשנים האחרונות פעל המטה כדי לקדם השקעה בהכשרות ובהדרכות למחנכות הגיל הרך וגיבש לצורך כך הצעה לתוכנית ממשלתית בתחום, שאומצה בעיקרה על ידי משרד החינוך והביאה להשקעת משאבים ניכרים בשיפור הכישורים המקצועיים של מחנכות-מטפלות.
בכנס לגיל הרך שערכנו בכנסת, הדגיש שר החינוך את מחויבותו לחינוך הילדים בגיל הרך והבטיח לפעול לשיפור והבטחת מיצוי המשאבים שהוקצו לתחום זה בדגש על בדיקת התקציב המיועד לחינוך בגילאי לידה עד שלוש לשנת 2024 שהוחלט על קיצוצו בצורה משמעותית, דבר שמעמיד בסיכון את איכות החינוך והטיפול בפעוטות בתקופה הקריטית להתפתחותם.
כידוע, מחקרים רבים מראים כי ההשקעה בגיל הרך היא השקעה קריטית המשפיעה על כל חייו של הילד. הקיצוץ הנוכחי, לצד העובדה שבשנים קודמות לא היה מיצוי מלא של התקציב שהוקצה לנושא, יוביל לפגיעה קשה במחנכות ובמטפלות בגיל הרך ובכך ישפיע ישירות על הילדים, במיוחד באזורים כמו הצפון והדרום, שבהם השפעות הלחץ הנפשי על ילדים בולטות במיוחד.
אנו מבקשים משר החינוך לפעול לגיוס המשאבים הנדרשים לביטול הקיצוץ המיועד לחינוך לגיל הרך, תוך הבטחת ניצול מלא של המשאבים המוקצים על מנת לשפר את איכות ההכשרות וההדרכות למחנכות ומטפלות ולהבטיח את איכות החינוך וההתפתחות התקינה של הפעוטות בישראל.
על אף ששנת הלימודים מתחילה עוד כשבועיים, הרשויות המקומיות עדיין אינן יודעות כמה כסף יוקצה להדרכה, ולא קיבלו כל התחייבות בנושא. חלקן כבר החלו בצעדים לסגירה של כלל מערך ההדרכה, בהעדר בהירות לגבי התקצוב. על כן, החלטה בנושא וקידום תהליכי האישור הרשמיים הינה דחופה במיוחד.
פנינו אל ח״כ חיים ביטון, שר במשרד החינוך, בנושא קיצוץ תקציב החינוך בגיל הרך, בבקשה כי יפעל על מנת להבטיח שלא תהיה פגיעה בתקצוב המרכיבים החיוניים בחינוך לגילאי לידה-שלוש בתקציב המדינה לשנת 2024.
מהודעת משרד החינוך, התקבלה החלטה כי בשנת 2024 יקוצצו בסך הכל 300 מיליון ש״ח – מהם 200 מיליון ש״ח מתקציב החינוך לגיל הרך! היקף שאינו מידתי ויפגע מאד בחינוך ובטיפול בפעוטות בישראל.
פנינו אל ח״כ הרב משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, בנושא קיצוץ תקציב החינוך בגיל הרך, בקריאה להגן על החינוך לגילאי לידה-שלוש ולהימנע מפגיעה קשה בפעוטות, במיוחד בעקבות המלחמה.
מהודעת משרד החינוך, התקבלה החלטה כי בשנת 2024 יקוצצו בסך הכל 300 מיליון ש״ח – מהם 200 מיליון ש״ח מתקציב החינוך לגיל הרך! היקף שאינו מידתי ויפגע מאד בחינוך ובטיפול בפעוטות בישראל. כמו כן, פנינו בבקשה לקיים דיון דחוף בוועדה הכספים.
בלתי נתפס: משרד החינוך הודיע על קיצוץ בסך 300 מיליון ש״ח בתקציב 2024 – מהם 200 מיליון ש״ח מתקציב החינוך לגיל הרך!
הורים ומנהלות מעונות מעידים על הידרדרות בהתפתחותם של כמחצית מהפעוטות במדינה, שחווים בימים אלה סטרס, התקפי בכי וזעם, בעיות שינה ואכילה, חזרה להרטבה ועוד.
הורים, מחנכות, צוותי חינוך – אנחנו חייבים אתכן כדי לעצור את הקיצוץ מיד.
הצטרפו לעצומה והשפיעו על השרים וחברי הכנסת לקראת ההחלטה!
שלחו בלחיצת כפתור מייל ישיר אל מקבלי ההחלטות: "עצרו את הקיצוץ המיידי שיפגע ביותר מחצי מיליון פעוטות בגיל הרך!"
פנינו אל חה"כ בנימין נתניהו, ראש הממשלה, חה"כ יואב קיש, שר החינוך, חה"כ בצלאל סמוטריץ, שר האוצר, בקריאה להגן על החינוך לגילאי לידה-שלוש ולהימנע מפגיעה קשה בפעוטות, במסגרת גיבוש תקציב מעודכן לשנת 2024.
פנינו למנכ"ל משרד החינוך בבקשה לבטל את הזיקה שנוצרה בין הזכאות להדרכה לבין התקדמות תהליך הרישום ולקדם אישור תקציבי להדרכות בתקופה של מרץ-אוגוסט 2024 באופן המיידי ביותר.
פנינו למנהלת אגף א' לחינוך לגיל הרך, אורנה פז, ולנאוה פרץ, הממונה על מעונות היום, בבקשה למיפוי מצבן העדכני של המסגרות לחינוך לגילאי לידה עד שלוש ברחבי הארץ, במטרה לגבש תכנית פעולה להבטחת פתיחתן ופעולתן המלאה של כמה שיותר מסגרות, על מנת לתת מענה להורים ולפעוטות.
התקבל מענה:
פנינו למנכ"ל משרד החינוך, מאיר שמעוני, ולסמנכ"לית ומנהלת מינהל עובדי הוראה, איריס ביטון, בקריאה לפעול בדחיפות על מנת לאשר את הקצאת התקציבים הנדרשים ולאפשר תחילת ההכשרות בהקדם.
פנינו אל אינה זלצמן, מנהלת המנהל הפדגוגי, אורנה פז, מנהלת אגף א' לחינוך לגיל הרך, נאוה פרץ, ממונה על מעונות היום, ודודי מזרחי, מנהל אגף בכיר תקציבים, בבקשה להכניס תיקונים והבהרות בקול קורא שהתפרסם תחת הכותרת "תקצוב רשויות עוטף עזה שתושביהן פונו או התפנו ורשויות הצפון במרחק 0-5 ק"מ מהגבול שתושביהן פונו, עבור הפעלת מסגרות יום זמניות לגילי לידה-3 לתקופת החירום.
התקבל מענה לפנייתנו:
להלן התייחסות אינה זלצמן, סמנכ"לית בכירה ומנהלת המינהל הפדגוגי.
פנינו לח"כ יוסף טייב, יו"ר ועדת החינוך, וחברי ועדת החינוך, בנושא השקעה בחינוך לגיל הרך, באמצעות נייר עמדה.
שותפות "בידיים טובות" פועלת לקדם שינוי יסודי בסדר העדיפויות הלאומי, והצבת חינוך איכותי ונגיש עד גיל שלוש כיעד ממשלתי ראשון במעלה. ברמה המיידית, אנו מציעים להכפיל את התקציב המוקצה לתחום כיום, מה שיזרים למעלה מ-1.5 מיליארד ₪ נוספים למערכת. בטווח הארוך, אנו
מציעים לקבוע מתווה להעלאת ההשקעה בחינוך הפעוטות לפחות לאחוז אחד מהתוצר המקומי הגולמי – אחוז
אחד ממשאבינו עבור עתידנו ועתיד ילדינו.
וידאו ותמונות
תקשורת
תוכן עדכוני פעילות
- "הילדים של לפני 7 באוקטובר זה לא אותם ילדים של אחרי" – נועה שומרת על ילדי הצפון: הגננת של מלון המפונים מקרית שמונה היא אי של ביטחון ויציבות עבור ילדים שבגיל שנתיים-שלוש איבדו את הבית המוכר שלהם | דוקותיים, כאן, 2.10.24
- "בישראל כנראה שכחו שילד לא נולד בגיל שלוש" | ynet, בתאריך 4.9.24
- "לא מוכנה שאבא של פעוט ישב ויתצפת עליי" | מאקו, 26.8.24
- "האח הגדול" – גרסת המעונות: מטפלות נגד חוק המצלמות | ישראל היום, 22.8.24
- "ראינו ילדים שמתקשים להירגע, עם אגרסיביות וקשיי שינה" | מאקו, 25.7.24
- קשיי שינה, אלימות ונסיגה התפתחותית: הורים לפעוטות מדווחים על סימני מצוקה בגלל המלחמה | עיתון דבר, 17.7.24
- בשורה לגיל הרך? שר החינוך מתכוון להעביר עודפי תקציב לטובת החינוך בגיל הרך | טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, בראיון לאיציק מצרפי בתוכנית "השיטה", רדיו גלי ישראל, 16.7.24
- "המצלמות בגנים הן פלסטר שלא יעזור". טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על החלטת שר החינוך יואב קיש לקצץ מחצית מהתקציב שנועד לפיתוח המקצועי של הצוותים שעובדים במעונות, מאקו, 7.4.24
ארבע פגיעות העומק של תקציב 2024 בחברה ובכלכלה. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על החלטת שר החינוך יואב קיש לקצץ מחצית מהתקציב לחינוך בגיל הרך, כלכליסט, 14.3.24
האם הסכום שקוצץ לגיל הרך לא פוגע במצב הקיים? פנייתנו אל המשרוקית של גלובס, לבדיקת טענות משרד החינוך בנושא קיצוץ התקציב בחינוך לגיל הרך, גלובס, 12.3.24
קיצוץ של מאות מיליוני שקלים בתקציב החינוך לגיל הרך. רועי מאור, מנהל פיתוח מדיניות בעמותת 121, מסביר על השלכות הקיצוץ והפגיעה הצפויה בפעוטות, רשת 13, 10.3.24
הורים? בקרוב הנטו שלכם עומד לגדול | כל מה שצריך לדעת. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על הקיצוץ שמתרחש דווקא בשעה שמערך החינוך לגיל הרך נדרש לטפל בפעוטות שמתמודדים עם נזקי המלחמה, N12 החדשות, 7.3.24
הקיצוץ בחינוך לגיל הרך יפגע קשות בפעוטות. דר' נעמי מורנו היא מנהלת דיאלוג לגיל הרך, חברה בשותפות "בידיים טובות", על הקיצוץ בתקציב החינוך לגיל הרך, סרוגים, 3.3.24
משרד החינוך: 200 מיליון שקל יקוצצו מתקציבי הגיל הרך. עמותת 121, בתגובה על הקיצוץ בתקציב החינוך לגיל הרך, כלכליסט, 3.3.24
הקיצוץ בתקציב החינוך לפעוטות: קטסטרופה שתגרום לנזקים ארוכי טווח. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על ההזנחה של המדינה בתחום החינוך לגיל לידה עד שלוש, מאקו, 29.2.24
למען הפעוטות שלנו: מכתב לשר החינוך. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על מצבם של הפעוטות בעקבות המלחמה, ישראל היום, 28.2.24
- הקיצוץ הסמוי בגיל הרך. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על הקיצוץ המתוכנן של 200 מיליון שקלים בחינוך לגיל הרך, פודקאסט "עוד יום" כאן 11, 20.2.24
- הקיצוץ בתקציב הגיל הרך יעלה לנו הרבה יותר בהמשך. טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על הקיצוץ במשרד החינוך שיהיה על חשבון החינוך לגיל הרך, YNET, בתאריך 18.2.24
- הקיצוצים בתקציב מסכנים את הרפורמה בחינוך לגיל הרך: "ילדים לא נולדים בגיל 3". טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, על הפגיעה הישירה בילדים הרכים ביותר במערכת החינוך, YNET, בתאריך 18.2.24
- קיצוץ 50% מהתקציב שהיה מיועד לשיפור איכות החינוך בגיל הרך. טלי ניר בראיון לרדיו 103FM, רביעי, 14.2.24
- מה יהיה איכות החינוך בגיל הרך? טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, בראיון לערוץ 14, 9.2.24
בצל המלחמה: משבר בחינוך לגיל הרך. צפו בכתבה שיזמנו, מטה בידיים טובות, בערוץ 13, על מצב הפעוטות בגילאי לידה עד שלוש והקשיים איתם מתמודדות מנהלות המעונות, ערוץ 13, 18.1.24
- מהגיל הרך ועד הגיל השלישי: מקדמים מענה מדינתי לאזרחים ותיקים ולפעוטות בזמן המלחמה. עו"ד טלי ניר, מנכ"לית עמותת 121, בראיון ללוסי אהריש וג'קי לוי, על מענקי סיוע לעובדים בני 67 ומעלה והמשבר במעונות היום לגילאי לידה עד שלוש, גלצ, 11.1.24
- איך מצילים את הפעוטות בגיל הרך? עו"ד טלי ניר, מנכ"לית 121, על על המציאות קורעת הלב במעונות לגילי לידה עד שלוש ומה יכולה לעשות המדינה כדי לעזור להם, 103FM רדיו, 5.1.24
- 41% מההורים לפעוטות: "עלות המסגרת החינוכית היא השיקול המרכזי בבחירתה" | פרסום סקר שהוצג בכנס 'לראות את הנולד' בנושא מדיניות חינוך הגיל הרך, דבר, 31.5.23
- סקר חדש חושף: רוב גורף של ההורים מתקשים לשלם עבור החינוך לילדים | טלי ניר, מנכ״לית עמותת 121, בתגובה על תוצאות הסקר שיזמנו במסגרת כנס המדיניות השני לחינוך בגיל הרך, "לראות את הנולד", מעריב, 29.5.23
- מה באמת יש בתוכנית הממשלה לחינוך בגיל הרך? ומה מצב ההשקעה הממשלתית בהכשרות מקצועיות? | האזינו לראיון עם טלי ניר, מנכ”לית 121, אצל יורם מוקדי ב"חותמים שבוע" ברדיוס 100FM, בתאריך 5.5.23
- למרות הביקורת, יש שתי נקודות אור בתוכנית ל"חינוך חינם" | עו"ד טלי ניר, מנכ"לית 121, בתגובה על הבעיות בתוכנית הסבסוד למעונות שאינה מספקת פתרון מיידי למשבר הקשה בשטח, הארץ, 2.5.23
- התוכנית לסבסוד המעונות – לא נותנת מענה מיידי למשבר ולא תסייע לרוב המשפחות גם בטווח הארוך | עו"ד טלי ניר, מנכ"לית 121, בתגובה לפרסום התוכנית, מהדורת N12 החדשות, 1.5.23
- כמה זה יעלה ומתי זה יקרה? סימני השאלה סביב תוכנית "חינוך חינם" מגיל שנתיים | עו"ד טלי ניר, מנכ"לית 121, על הודעת הממשלה על הטבות לחינוך לגיל הרך, דה מרקר, 24.2.23
- ישראל אוהבת ילדים. עד שהיא צריכה לתקצב אותם | טלי ניר, מנכ"לית 121, על רווחה אישית בסיסית והזדמנות אמיתית להצלחה בחיים לכל ילד וילדה בישראל, הארץ, 20.11.22
- המשבר בחינוך לגיל הרך: הבטחות זה לא דבר פעוט, טלי ניר, מנכ"לית 121, על הבטחות הפוליטיקאים בנושא החינוך לגיל הרך, N12 החדשות, 25.10.22
- מערכת החינוך לגיל הרך קורסת: "סטנדרטים נמוכים ומעונות שנסגרים", ידיעות אחרונות, 16.9.22
- איך מקדמים את המאבק למען החינוך לגילאי לידה עד שלוש?, יקותיאל משי, מנהל קידום מדיניות ב-121, על קידום המאבק למען החינוך בגילאי לידה עד שלוש, רדיו תל אביב, 30.8.22
- המשבר בחינוך לגיל הרך, האזינו לטלי ניר, מנכ"לית 121, בראיון ללוסי אהריש וג'קי לוי בגלי צה"ל, 4.8.22
- התייקרות מעונות היום: ישראל לא מאמינה בהשקעה בפעוטות, כלכליסט, 23.7.22
- הכנסת תדון בהתייקרות המעונות לגיל הרך: "להגדיל את התקציב, אבל לא על חשבון ההורים", דבר, 21.7.22
- מיזם ראשון בישראל: מנהלות המעונות יהפכו למנהיגות החינוך לגיל הרך, מקומון מרכז העניינים, 11.7.22
- מנהלות המעונות יהפכו למנהיגות החינוך לגיל הרך, ניוז חיפה קריות, 20.6.22
- המשבר במסגרות לגיל הרך: אלפי פעוטות יישארו ב-1 לספטמבר בבית, המהדורה המרכזית, חדשות 12, 16.6.22
- חוק מעונות היום עבר, אלפי מסגרות נותרו ללא פיקוח, ווינט, 21.2.22
- המאבק בנזקי החינוך של הקורונה – השקעה עתידית, ישראל היום, 13.2.22
- יו"ר נעמת: "בשנה הבאה ייסגרו 10 מעונות יום כי אין מטפלות", דבר, 8.2.22
- 72% מההורים: "חוששים לשלוח את הילדים לפעוטון", ווינט, 7.2.22
- מעונות היום עוברים למשרד החינוך: "מסע חשוב למען ילדינו", וואלה, 5.1.2022
- הרפורמה בגיל הרך: 240 מיליון שקל יתווספו לתקציב השוטף ו-350 מיליון שקל לבניית מעונות יום, כלכליסט, 5.1.2022
- המבחן האמיתי של שרת החינוך יוצא לדרך, גלובס, 31.12.21
- הגנים לגיל הרך עוברים לאחריות משרד החינוך, אך עשרות אלפי פעוטות יישארו בחוץ, הארץ, 30.12.21
- פתרון כולל למעונות, ישראל היום, 4.10.2021
- המבחן של שאשא-ביטון: החינוך לגיל הרך, גלובס, 26.8.2021
- במעונות היום מאיימים: "אין מתווה לגיל הרך – לא נפתח גנים אחרי החגים", ווינט, 22.8.2021
- המעבר מזירת ה"עבודה" לזירת ה"חינוך" אינו בשורה שאפשר לזלזל בה, מקור ראשון 8.8.2021
- מתחייבים להשקיע, דורשים פיקוח: הבטחות הבחירות של המפלגות בנושא חינוך לגיל הרך, דבר, 25.2.2021
- קברניטי המדינה עושים פוליטיקה על גב התינוקות, גלובס, 7.1.21
- קרבות חול על גב הילדים, ישראל היום, 5.1.2021
- חושבים שמטפלות הן בייביסיטר. זה חטא, ידיעות אחרונות, 18.11.2020
- אפשר למנוע את מקרה ההתעללות הבא, חדשות 12, 12.8.2020
- הורים זועמים על היעדר פיקוח בגנים: "המדינה מפקירה את הילדים שלנו", ידיעות אחרונות, 27.7.2020
סקרים
תוכן עדכוני פעילות
בחודש אוגוסט 2024, ערכנו סקר בו ביקשנו לבחון את השפעת מצלמות אונליין על המעונות.
בסקר האינטרנטי השתתפו 2,370 נשות חינוך לגילאי לידה עד שלוש.
בחודש יולי 2024, ערכנו סקר לקראת כנס "לראות את הנולד 3", בשיתוף מכללת אורנים עם קבוצת גיאוקרטוגרפיה, בו ביקשנו לבחון עמדות הורים לילדים בגילאי 0-3 בנוגע למסגרות חינוכיות.
בסקר האינטרנטי השתתפו 500 הורים.
בחודש דצמבר 2023, ערכנו סקר בו ביקשנו לבחון את מצוקת הפעוטות בעקבות המלחמה.
בסקר האינטרנטי השתתפו 391 נשות חינוך לגילאי לידה עד שלוש.
כנסים
תוכן עדכוני פעילות
"לראות את הנולד 3" – הכנס השנתי השלישי: מדיניות החינוך בגיל הרך בעת מלחמה.
גם בתקופה מאתגרת זו, אנו בעמותת 121, מאמינים כי יש צורך ואפשרות לקדם שינוי חברתי, וזה בדיוק מה שעשינו אתמול בכנסת!
אתמול היה רגע של אור משמעותי עבורנו בכנסת, בתוך תקופה קשה בחיינו ובחיי כולנו.
מאות משתתפות, האמהות של קהילת הגיל הרך, הגיעו להשמיע את קולן בכנס "לראות את הנולד 3" בנושא מדיניות החינוך בגיל הרך בעת מלחמה.
את הכנס יזמו ח"כ נעמה לזימי, ח"כ יוסף טייב, ח"כ קטי שטרית וח"כ נאור שירי בשיתוף עם מכללת אורנים ואנו בעמותת 121.
הכותרת המרכזית מהכנס הייתה ההתחייבות של שר החינוך, יואב קיש, שהבטיח כי עודף תקציבי יועבר להדרכות חינוכיות בגיל הרך.
השר קיש אמר: "ראשית, כאב לי שהתוכנית שבה רציתי להכפיל את ההשקעה מ-200 מיליון שקלים ל-400 מיליון הושהתה בגלל הקיצוצים והמלחמה. אני מחוייב לצמיחה, היא הכרחית, אבל ישראל בתקופת מלחמה וקיצוצים, וצריך לקחת החלטות קשות, זו אחת מהן. אני יכול לומר שראיתי שיש חוסר ביצוע גם בשעות שניתנו היום לרשויות שלא ממש קרו ואני בכל מקרה את העודף התקציבי אעביר לשנת לימודים תשפ"ה כדי שינוצל.״
זו הבטחה חשובה, ואנו כמובן נמשיך לפעול כדי שהיא תמומש.
הכנס איפשר לקהילת הגיל הרך להשמיע את קולה ודאגתה במשכן הכי חשוב במדינה.
הראנו לחברי הכנסת שיש קהילת גיל רך בישראל, שיש לה פנים וקולות, שהיא דואגת וזועמת, ושיש לה כוח.
מעבר להבטחות ששמענו בכנס, אנחנו בטוחים שהוא יהדהד הלאה, ייצר מומנטומים חדשים ויביא לשינויים.
אבן דרך חשובה במרתון המתמשך שלנו ליצירת קהילה, השפעה ושינוי חברתי אמיתי, למען דור העתיד של מדינת ישראל.
תודה מעומק הלב לכל שותפות מטה ״בידיים טובות״ שבאו עד לכנסת בתקופה הקשה הזו.
תודה גדולה לשותפים שלנו להובלת הכנס ממכללת אורנים, מקרן ברכה ומקרן יד הנדיב.
תודה ליעל אודם על הנחייה משובחת.
תודה מיוחדת ליקותיאל משי, מנהל קידום המדיניות וקשרי ממשל שלנו ב-121, לשירה לורנץ ריינר, מקדמת המדיניות שלנו ב-121 שהובילה את ההכנות לכנס ביחד עם ליאת עילם, סמנכ״לית העמותה, ועם נועם חוגי, הדובר שלנו. תודה גדולה לכל חברי הצוות של 121.
"לראות את הנולד" – הכנס השני למדיניות חינוכית לגיל הרך.
הכנס אורגן על ידי המכון הישראלי לחינוך בגיל הרך – מכללת אורנים, ועמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי.
מטרתו, לכנס אחת לשנה את בעלות ובעלי ההשפעה על מדיניות החינוך בגיל הרך בישראל. בכלל זאת חברי כנסת, נציגות ונציגי: השלטון המקומי, משרדים ממשלתיים, ארגוני חברה אזרחית, תקשורת, אקדמיה, ארגונים מפעילים, הורים ומחנכות. לפניכם הקלטות של הקטעים המרכזיים מהכנס. הם כאן על מנת שנזכור ונמשיך להנכיח את החזונות שהוצגו, את המכאובים, הפתרונות וההבטחות.
למעלה מ-500 צופים השתתפו אתמול בערב בכנס זום על המשבר בחינוך לגיל הרך, שבו חברי כנסת מכל המפלגות התחייבו לפעול להשקעה ממשלתית רחבה למסגרות לפעוטות מיד לאחר הבחירות.
רינה מצליח הנחתה את הכנס שיזמה עמותת 121, המובילה את שותפות "בידיים טובות”, הכוללת 45 ארגונים ומאות פעילות ופעילים.
תודה גדולה לכל נבחרי הציבור שהשתתפו בכנס, ונרתמו לקידום הנושא! אנחנו מצפים להמשך העבודה המשותפת בכנסת ובממשלה שתקום!
לאחר שנים בהם גופים חברתיים, נשות ואנשי שלטון מרכזי ומקומי, אקדמיה, מערכות גיל רך, עשו רבות כדי לארגן ולקדם את איכותו של החינוך בגיל הרך בישראל והביאונו עד הלום, ולאחר שמשרד החינוך לקח חסות על החינוך הילדים למן תם חופשת הלידה, החלטנו לכנס את כולם ביחד לכנס הראשון למדיניות חינוכית לגיל הרך.
את הכנס ארגנו עמותת 121 – מנוע לשינוי חברתי, המכון הישראלי לחינוך בגיל הרך – מכללת אורנים ומטה "בידיים טובות", במימון קרן ברכה ומכון מנדל למנהיגות חינוכית.
לחצו לצפייה בקטעים המרכזיים – כנס לראות את הנולד.
השותפים ב"בידיים טובות"
עדכוני פעילות 2022-2020
תוכן עדכוני פעילות
למעלה מ-1,100 הורים ומחנכות השתתפו בקמפיין שיזמנו ושלחו מייל ישיר לראשי המפלגות תחת הנושא: "דורשים לטפל במשבר החמור במסגרות לגילאי לידה עד שלוש".
למעלה מ-500 צופים השתתפו אתמול בערב בכנס זום על המשבר בחינוך לגיל הרך, שבו חברי כנסת מכל המפלגות התחייבו לפעול להשקעה ממשלתית רחבה למסגרות לפעוטות מיד לאחר הבחירות.
רינה מצליח הנחתה את הכנס שיזמה עמותת 121, המובילה את שותפות "בידיים טובות”, הכוללת 45 ארגונים ומאות פעילות ופעילים.
תודה גדולה לכל נבחרי הציבור שהשתתפו בכנס, ונרתמו לקידום הנושא! אנחנו מצפים להמשך העבודה המשותפת בכנסת ובממשלה שתקום!
אנחנו ממשיכים גם בלחץ הישיר על ראשי המפלגות כדי להבטיח הכפלת תקציב החינוך לגילאי לידה עד שלוש בתקציב תקציב הראשון של הממשלה הבאה.
שלחו להם שלחו בלחיצת כפתור מייל ישיר >>
"לא צריכה להיות הפרדה בין החינוך לגיל הרך ולגילאי שלוש עד שש – הרצף החינוכי צריך להתחיל מגיל מגיל לידה"
"נכניס התחייבות להשקעה בו לקווי היסוד של הממשלה הבאה"
"אנו מתחייבים לשינוי בשכר המחנכות והכשרתן״
כך חזרו ואמרו חברי הכנסת, במפגש זום שערכנו בעמותת 121 עם שותפי ״בידיים טובות – המטה להשקעה בגיל הרך”.
הכנס נערך לבקשתן של מנהלות מעונות פרטיים ומסובסדים, ומאות מהן לקחו חלק כדי להשמיע את קולן ואת המצוקה והתסכול האדיר לנוכח המשבר בחינוך לגיל הרך בכל הארץ.
בפאנל השתתפו חה"כ רון כץ , חה"כ אוריאל בוסו, חה"כ עאידה תומא סאלימן וחה"כ מיכאל ביטון, שענו לשאלות והציגו את חזונם לעתיד הגיל הרך.
מוזמנים לצפות!
תודה לכל השותפים במטה בידיים טובות ולחברי הכנסת ששמחו להשתתף בכנס.
גם אתם מרגישים שהפעוטות בישראל נשכחו?
שאין מספיק מסגרות לגילאי לידה עד שלוש?
שצריך לשפר את תנאי העבודה ואת השכר של המחנכות-מטפלות?
בבחירות הקרובות נדאג שהחינוך לגיל הרך יהיה בראש סדר העדיפויות!
הצטרפו למאבק!
שלחו בלחיצת כפתור מייל לראשי המפלגות: "דורשים לטפל במשבר החמור במסגרות לגילאי לידה עד שלוש".
יחד נדאג שהגיל הרך יהיה בידיים טובות!
נדרוש לשפר את תנאי עבודתן של הנשים שמחנכות ומטפלות בילדינו הרכים ואת מעמדן המקצועי, ונשנה את עתידם של למעלה מחצי מיליון פעוטות בגילאי לידה עד שלוש. דאגה לחינוך בגיל הרך היא דאגה לביטחון החברתי והלאומי שלנו!
הידעתן? משרד החינוך אישר 30 מוסדות לימוד בפריסה ארצית להכשרת מחנכות-מטפלות לגיל הרך. ההכשרה אינה כרוכה בעלות כספית, ומי שתסיים אותה תקבל מלגה בסך 2,500 ש"ח.
ריכזנו עבורכן מידע חשוב לקבלת החלטה ובחירת מוסד לימודים.
לחצו כאן לצפייה בעמוד: הכשרת מטפלות-מחנכות לגיל הרך
פנינו לראש הממשלה הנכנס, ח"כ בנימין נתניהו, יו"ר הליכוד, בנושא השקעה בחינוך לגיל הרך והכללת הנושא בקווי היסוד של הממשלה, נובמבר 2022
בכנס שוקף המשבר הקשה במסגרות לגיל הרך, ושרת החינוך, יפעת שאשא-ביטון, חשפה את תוכניותיה החשובות לגבי הכשרת הצוותים, העלאת השכר המחנכות-מטפלות ושיפור היחס המספרי בין הילדים ונשות הצוות במעונות.
בכנס "לראות את הנולד", שיזמנו יחד עם מכללת אורנים ושותפינו הרבים למטה ״בידיים טובות״, הצהירה שרת החינוך על כוונתה להיאבק על העלאת שכר המחנכות-מטפלות במסגרות הסמל לגיל הרך ולדאוג לתקצוב רצוף לכל ההיבטים של החינוך לגילאי לידה עד שלוש כבר בתקציב הבא.
שמחנו לשמוע בכנס גם על תוכניתה לרצף ואקרדיטציה למחנכות, כך שיוכלו להתחיל בהכשרה מקצועית ולסיים עם תואר אקדמי, וגם על כך שההכשרות וההדרכות יגיעו לתוך המעונות עצמם, גם במגזר הפרטי.
התוכניות החשובות האלה הן חלק מהנדרש להתמודד עם משבר כוח האדם החמור שפוקד את הענף, ולכן ראש הממשלה ושר האוצר חייבים להתגייס לצד שרת החינוך ולקדם פתרונות למשבר.
בכנס היום היה ברור שקהילת הגיל הרך לא תיתן להם מנוח עד שיכנסו לנושא!
תודה גדולה למשתתפים הרבים שנכחו בכנס וסייעו לנו להציג את הסוגיות החשובות בפני הדוברים בפאנלים השונים. אתם הכוח שלנו לשנות!
תודה מיוחדת לתומכי מטה בידיים טובות: קרן רש"י, קרן ברכה, יעדים לצפון וקבוצת קרסו.
התרגשנו ושמחנו לשמוע השבוע בוועדת החינוך של הכנסת את הבטחת משרד החינוך כי עוד השנה יוכשרו 10,000 נשות צוות העובדות במסגרות לגיל הרך לתפקידן המאתגר.
על רקע המשבר הקשה במסגרות אלה, זו הייתה בשורה משמעותית המצביעה על האופק.
המצוקה של מעונות היום, הן המסובסדים והן הפרטיים, בשל המחסור המשווע בכוח אדם – קשה ומטרידה.
לאחר שנתיים של קורונה, הצוותים שחוקים לחלוטין ורבות מהמחנכות-מטפלות עזבו את המקצוע. הפגיעה בפעוטות ישירה: לרבים מהם אין מקום במעונות, ואחרים נאלצו – ועדיין נאלצים – להישאר עוד ועוד בבית, כי המסגרות הושבתו עקב מחלת נשות הצוות או פעוטות אחרים.
המשבר הזה חייב להיחשב כמצב חירום לאומי ולקבל את ההתייחסות הנדרשת מהממשלה.
כפי שמערכת הבריאות קיבלה חיזוק משמעותי בתקציבים ובתקנים, כך חייבת הממשלה לחזק גם את מערכת החינוך בכלל, ואת החינוך לגיל הרך בפרט.
העובדה שהפעוטות אינם יכולים לבטא את מצוקתם במילים, לא צריכה להשכיח את מה שהוכיחו מחקרים כבר מזמן: הגיל הרך הוא הרגיש והקריטי ביותר להתפתחותו של האדם בכל ההיבטים. אם רמת הסבל של כולנו עלתה בעקבות משבר הקורונה, ואנו רואים לנגד עינינו את הבעיות הנפשיות והתפקודיות של הילדים והנוער, אי אפשר לעצום עיניים מול סבלם של הפעוטות.
טוב עשתה הממשלה החדשה שהעבירה את האחריות לחינוך לגיל הרך למשרד החינוך.
זהו מהפך היסטורי חשוב, אמיץ ומעורר תקווה. אך עם האחריות צריכים לבוא גם התגייסות ותקציבים. המחסור האדיר במחנכות-מטפלות מצדיק התייחסות ממשלתית אחרת לתחום והזרמת תקציבים, כדי שלכל המשפחות שמעוניינות בכך יהיו מסגרות לגילאי לידה עד שלוש.
בשותפות "בידיים טובות – המטה להשקעה בגיל הרך", שאת הקמתה יזמנו לפני שנתיים, התרענו כבר מתחילת הדרך על המחסור בנשות חינוך לגיל הרך.
הצגנו בפני מקבלי ההחלטות את הנתונים שאספנו, שמוכיחים כי זו הפרופסיה הפגיעה ביותר בתחום החינוך, ולו בשל העובדה ש-80% מהעובדות במעונות לא עברו אפילו יום הכשרה אחד לתפקידן המאתגר.
ההצעה המפורטת שגיבשנו להשקעה בהכשרת נשות החינוך לגיל הרך אומצה בימים אלה על ידי משרד החינוך, והשבוע התבשרנו שעוד השנה יעברו 10,000 מהן הכשרת ״חינוך-טיפול״ של 220 שעות במימון מלא של המדינה.
היקף זה הוא פי שבע (!) מהיקף המשתתפות השנתי בהכשרות בכלל (גם במימון פרטי) בכל אחת מהשנים האחרונות.
גם מודל ההכשרה עומד להשתנות: ההכשרות ייערכו על ידי מוסדות אקדמיים המומחים לחינוך לגיל הרך, בשיתוף עם מפעילי המסגרות, וישתתפו בהן מחנכות מהמעונות המסובסדים והפרטיים כאחד.
נשות הצוותים יתוגמלו על השעות שיקדישו לקורסים. בכדי להבטיח למידה אפקטיבית, חשוב במיוחד שהתקצוב הממשלתי יאפשר גם קורסים בקבוצות קטנות והוראה ברמה גבוהה.
על מנת להבטיח פתרון למשבר החינוך לגיל הרך ולקדם חזון רחב לחינוך הפעוטות, נקיים בשבוע הבא כנס חשוב שכותרתו: ״לראות את הנולד״.
שרת החינוך ומשפיעות ומשפיעים רבים בתחום יתכנסו ליום של שיחות עומק על עתיד מדיניות החינוך לגיל הרך. הכנס נערך ביוזמת מכללת אורנים, 121 וכל חברי שותפות ״בידיים טובות״, ובתמיכת קרן ברכה ומכון מנדל, וכולנו מצפים כי מהדיונים יעלו בשורות משמעותיות.
כי הפעוטות הרכים שלנו חייבים להיות בידיים טובות!
הישג חשוב למטה בידיים טובות: משרד החינוך ישקיע בפיתוח המקצועי של הצוותים במסגרות לגילאי לידה עד שלוש.
בעקבות העברת האחריות על הגיל הרך למשרד החינוך, סוף סוף מכירים בצורך החינוכי להשקיע בילדים בתקופת החיים המשפיעה ביותר על התפתחותם.
אנחנו מברכים את שרת החינוך על ההיענות לבקשתנו להשקיע את מירב התקציב ל-2022 בהכשרות ובהדרכות שיבוצעו על ידי מומחים לחינוך לגיל הרך. משמעותי מאד גם שהמחנכות-מטפלות יקבלו תשלום על השתתפותן בקורסים.
אנחנו קוראים לממשלה להשקיע משנת התקציב הבאה בגיל הרך, כפי שמשקיעים בגילאים האחרים, כי מעבר האחריות לבדו לא יבטיח חינוך ציבורי איכותי החשוב כל כך לעתיד החברה הישראלית.
היום נכנס לתוקף המעבר של החינוך לגילאי לידה עד שלוש למשרד החינוך, והשאלה הגדולה היא מה עומד להשתנות?
החינוך לגיל הרך מצוי במצוקת כוח אדם חריפה. לפי הנתונים שאספנו, יותר מ-80% מהמחנכות-מטפלות שכבר עובדות במעונות לא עברו יום הכשרה אחד לתפקידן.
שותפות ״בידיים טובות – המטה להשקעה בגיל הרך״, שכוללת 43 ארגונים חינוכיים וחברתיים, פיתחה הצעה מפורטת לפתרון: השקעה של כ-180 מיליון שקל בשנה תוכל להבטיח הכשרה והדרכה של הנשים שעובדות בכל המעונות והגנים בארץ, כולל המסגרות הפרטיות, תוך כחמש שנים.
כפי שמפרטת מנכ״לית 121, עו״ד טלי ניר, במאמר ב״גלובס״, הסכום הזה כולל גם תשלום למחליפות לזמן ההכשרה, כי הרי בלתי אפשרי ולא הוגן לדרוש מהעובדות שממילא מרוויחות שכר מינימום לעבור הכשרה על חשבונן ובזמנן הפנוי.
מה עוד חייבת שרת החינוך לעשות כדי להבטיח חינוך איכותי לגיל הרך? קראו במאמר המלא, לינק בתגובה הראשונה.
ושיהיה למשרד החינוך בהצלחה גדולה! שכן, הצלחתו – הצלחת כולנו.
פנינו לשרת החינוך, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, בנושא השקעה באיכות החינוך לגיל הרך במסגרת מעבר מעונות היום למשרד החינוך, אוגוסט 2021
לחצו לקריאה >>
פנינו לשרת החינוך, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, בנושא השקעה בהכשרת נשות הצוות במעונות לגיל הרך במסגרת מעבר מעונות היום למשרד החינוך, יולי 2021
לחצו לקריאה >>
פנינו למפלגות להתחייב לקידום החינוך בגיל הרך, מרץ 2021
לחצו לקריאה >>
פנינו לוועדה לזכויות הילד לקראת דיון בנושא תקנות חוק הפיקוח על מעונות היום.
לחצו לקריאה >>
איך את ואתה יכולים להפוך שותפים לשינוי?
התמיכה שלך מאפשרת לנו לגייס שותפים, לחקור ולפתח הצעות חקיקה ומדיניות, להעלות את המודעות הציבורית לנושאים שבהם הן עוסקות, ולשכנע את שרי הממשלה, חברי הכנסת והדרג המקצועי הבכיר לפעול לשינויים בסוגיות חברתיות רחבות – שינויים שישפרו לטובה את חייהם של מאות אלפי ישראלים ויבטיחו את עתידנו כחברה בעלת חוסן פנימי ולכידות, שמעניקה לפרט שוויון הזדמנויות ומחויבת לערכים הבסיסיים של צדק חברתי.
הצטרפו אלינו, ויחד נהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו – לכולם!
בחרו בסכום לתרומה חודשית מתחדשת
חושבים על דרכים נוספות לקידום חינוך איכותי לגיל הרך?
שתפו אותנו בתגובה: